Pastor ha guiat una ruta bonica i relaxada, encaixada entre les setmanes d’Aitana i la del GR-10, per la serra de la Bicuerca. De orientació ibèrica, és una taca de muntanya i vegetació que dividix els terme de Fuenterrobles i Camporrobles del d’Utiel enmig d’un mar de vinyes en la part alta de la Plana Utiel-Requena.

En cotxe, cinquanta-tres senderistes aparquem al costat de les ruïnes de la casa de la Bicuerca, situada al costat de la carretera de Fuenterrobles a las Cuevas. Està als peus del centre oriental de la serra.

Comencem a caminar a les 8.55 h. Caminem 300 m per l’asfalt, coincidint amb un tram de la 2ª etapa del GR-238. El GR té 17 etapes que recorre la perifèria de la comarca.

De seguida, abandonem el GR-238 i l’asfalt, anem per la dreta per un camí entre el camí i un camp de cereals, una estora verda primaveral.

Entrem definitivament en la serra i els pins.

Deixem el camp verd i entrem un poc camp a través entre els pins, travessant un camí perpendicularment, seguint ara per senda més clara, pujant en direcció al migdia. Suaument, arribem a un primer coll de la serra. Seguim. A les 9.40 h, tornem a travessar la carretera d’adés en el collado de la Bicuerca. Per senda sempre entre la pinada, avancem sempre cap al sud fins arribar, fora dels arbres a un punt als peus del Cerro de la Peladilla, on coincidim ara amb el PR-406 (Ruta del Telégrafo), un sender circular que ix del mateix Fuenterrobles. El turó te unes roques verticals, grises, velles. Pugem. Bona talaia en el punt més meridional de l’etapa, sobre Caudete de las Fuentes. Al fons, el fum de les torres de la nuclear i, a l’esquerra, Utiel. Les 10 h.

Baixem. Allí mateix, un indicador del PR-406 marca a 50 m “Mirador de la Peladilla”. Un balcó natural sobre la plana de vinyes. Esmorzem de 10.10 a 10.40 h.

Tornem un poc per on hem vingut, seguint sempre ara les marques del PR-406. Estem ara en la part occidental de la serra, havent passat del terme d’Utiel al de Fuenterrobles. Per camí per la perifèria dels pins, pugem, des d’un punt a on tornarem, a un altre turó de 1091 m on està la Torre del Telégrafo. La torre de Fuenterrobles forma part de la línia de telegrafia òptica Madrid-València. S’aprovà la seua construcció a finals del segle XVIII, però es projectà després de la Guerra del Francés. Entrà en funcionament el 1849. En total eren trenta torres, havent-ne nou a València. L’última estava al convent de Sant Francesc de València, ara desaparegut, on està l’Ajuntament. Fem als peus de la torre la foto de grup. Les 11 h.

Baixem per la perifèria dels pins per senda i toquem per tercera vegada la carretera, que tornem a travessar, en un punt on hi ha un pal del sender. Indica que estem a 1028 m, junt a l’anomenat: “Tòtem. Piedras al Aire”. És una escultura vertical de redons de fusta rematats per una figura superior. Les 11.20 h. Deu minuts després, ens abandona per l’esquerra el PR-406, que torna a Fuenterrobles. A les 11.47 h, arribem a un punt per on tornarem després. Per la dreta, una senda puja al pic de la Bicuerca, vèrtex geodèsic de 1118 m, on puntuem i tornem a fer foto de grup.

Baixem per la mateixa senda al punt comú. Ara girem a la dreta cap al nord. Tornem a entrar en el terme d’Utiel i pins a una banda i camps a l’altra, arribem a les 12.50 h junt a una caseta i la font del Caracierzo. Més avant, trobem un camí més ample al que ens incorporem per l’esquerra. És el camí Viejo de Cuenca, per on ve de la casa de la Bicuerca el GR-238 camí de Camporrobles. Fem un gir brusc en el collado de los Ladrones. Allí abandonem el GR-238. Les 13.10 h.

Ara, tornem a anar per camí cap al nord. Arribem a una caseta que té una piscina de plàstic. Per la dreta, abandonem el camí entrant en senda entre pins. Passem la capçalera del barranc del Judío, arribant al clar on tenim aparcats els cotxes. Les 13.45 h.

Anem a dinar a Casa la Abuela d’Utiel. En acabar, Pepe L. Tortosa, com a senderista degà i en absència de “jefes” nominals i emèrits, proclama que Jordi Nogués i Félix Torres (Félix ho superà la setmana passada) tenen ja els VINT-I-CINT MILS, mentre que Arturo Calaforra i el mateix Pepe L. Tortosa han fet els CINQUANTA MILS. Felicita a Ramon Campos perquè ha tingut un net (per no dir que és un avi). Fèlix convida a moscatell i Ramon a bombons.

Amb l’harmonia de sempre i amb les piles carregades, preparats per a rematar el GR-10 la setmana que ve.

Josep Requena.

<Descarrega’t el track>