SENDERISMO

PRÓXIMA SALIDA

 

 

Alcoi: Serra dels Plans: Estepar – Alt dels Plans (29-11-2023)

 

Puntuable per als 25 mils

 

HORARI I PUNTS D’EIXIDA DEL BUS

7:00h. Rotonda Gulliver.

7:15h. Gasolinera en Sedaví.

DADES:

Distància: 16,5 km.

Desnivell positiu: 570 m.

Qualificació: Fàcil per a senderistes experimentats.

Coneixedors de la ruta: Manolo F. Feijoo, Joan Romero, Isabel Matarredona y Rafa Cortés

Hi ha ruta A, B i C., que explicarem en l’autobús.

ITINERARI: Urbanització de l’Estepar – Cim del Plans – Urbanització de l’Estepar.

RUTA:

S’inicia a la Urbanització de l’Estepar i que transcorre per pistes, camins i sendes de terra.

La ruta té un bon caminar i amb una pujada continuada però poc exigent. La ruta té diferents camins i sendes, per això, és important seguir les indicacions del coneixedor de la zona i no perdre’s.

Anirem per zones on el camí està envoltat de coscolls i transcorre per masies. Passarem per part de la Colònia Agrícola dels Plans que va existir a principis del segle XX per a repoblar esta serra i que va resultar una iniciativa fallida.

Si podem veurem la Cova de la Pastora.

 

NECRÒPOLI DE LA COVA DE LA PASTORA:

La Cova de la Pastora és la més important cova d’enterrament de la província d’Alacant i probablement de tota la Comunitat Valenciana, tant pels materials trobats com pel nombre de cadàvers. Es van trobar restes de més de 75 cadàvers, sent la cova de l’Edat del Bronze (3.000 – 1.000 a. C.) on més s’han trobat. Sis dels cadàvers presentaven trepanacions cranials, intervencions realitzades els motius de les quals es desconeixen.

LA COLÒNIA AGRÍCOLA ELS PLANS, APROXIMACIÓ HISTÒRICA

El 30 d’agost de 1907 el recentment instaurat govern de Maura aprova la Llei de Colonització i Repoblació Interior amb uns objectius molt clars: “evitar la despoblació d’àrees rurals del territori espanyol i fer productives zones agrícoles ermes o amb aprofitament insuficient”.

Tal llei establia la creació de 18 colònies d’agricultors (11.000 hectàrees) repartides per tot el territori nacional. En cadascuna d’estes colònies s’implantava la construcció d’assentaments rurals disseminats (cases agrícoles de colons) destinats a famílies sense recursos i aptes per al treball, al capdavant de les quals hi havia un delegat de cooperativa.

La Colònia Els Plans d’Alcoi va ser la primera colònia agrícola d’Espanya. Va ser projectada per l’enginyer agrònom Luis Beneyto, que posteriorment seria delegat i director d’esta. Es pretenia repoblar i fer cultivable una superfície de 153,50 hectàrees pertanyents a la serra Els Plans. Este terreny es va dividir en 10 lots de 1,5 hectàrees cadascun, que se sortejarien i serien assignats a 10 famílies pobres i en disposició de treballar.

En cadascun d’estos lots hi hauria un habitatge unifamiliar autosuficient de 74 m² útils, formada per una planta baixa, que s’utilitzaria com a habitatge, i una planta primera que serviria com a graner i magatzem. A més, disposaria, en la part posterior, de corral, paller, porcellera i excusat. Un aljub de gran capacitat, en part subterrani, recolliria l’aigua de pluja, únic sistema d’aprovisionament hídric.

La inauguració de la colònia, el sorteig i repartiment de lots entre les famílies assignades va tindre lloc el 15 de desembre de 1910 amb assistència d’importants autoritats. A cada colon se li va donar 1.500 pessetes (el màxim autoritzat) per a la compra de llavors i material de cultiu i cultiu.

Es va obrir llavors un període de constant i mantingut esforç dels agricultors i les seues famílies per a fer productius els terrenys que se’ls havien sigut assignats, i la titularitat dels quals passaria a ser de la seua propietat si als cinc anys es complien una sèrie d’objectius de producció i rendiment prèviament establides.

Als cinc anys de la seua inauguració, un terreny pedregós i agràriament estèril estava produint dacsa, ordi, blat, avena, creïlles, llentilles, cigrons, espinacs, pèsols, carxofes, carabasses i tomaques. El cultiu més demandat i produït era el de cereals.

No obstant això, el terreny excessivament accidentat i pedregós com podrem apreciar en esta excursió, i un clima molt advers, arribant a l’estiu als 40 °C a l’ombra i a l’hivern a -5 °C, no ajudaven al rendiment del cultiu en esta inhòspita i agresta serra. L’entusiasme inicial dels colons es va tornar en descoratjament i desànim i molts d’ells van abandonar buscant un futur i unes condicions de treball amb millors perspectives.

En 1926, 20 anys després, l’enginyer delegat de la colònia va redactar un document oficial en el qual assumia el fracàs d’esta, considerant que la Colònia Agrícola de Els Plans no era viable ni rendible econòmicament.

En una certa manera, als 10 colons de la Serra de Els Plans se’ls pot qualificar d’herois agraris.

P.D.: Les referències obtingudes en esta descripció estan presos del llibre “URBANISME I HABITATGE OBRER A ALCOI, SEGLES XIX i XX” de Jorge Doménech Romà, en el qual hi ha un capítol destinat a analitzar la Colònia Agrícola de Els Plans.

 

RESTAURANTE CASA FÉLIX – MENÚ

Primer plat: Ensalada César, Tallarines a la bolonyesa, Arròs a banda, Guisat de calamar y sèpia, Canelons.

Segon plat: Muslo de pollo al horno, Ventresca de merluza en salsa.

Postres: Pan de Calatrava, Pudin de oreo, Pudin de chocolate y galleta, Comtesa, Helado de turrón, Piña natural.

Bebidas (agua, cerveza)

Cafès i Infusions  (Ni cremaets, ni carajillos).

Precio: 15€.

 

 
 
 

Presentación

La práctica del senderismo es muy saludable, especialmente para los mayores, como lo demuestra la gran aceptación que la actividad tiene entre los socios. Las salidas semanales se realizan los miércoles no festivos y su práctica solo requiere el estar federado, un buen estado de forma y calzado apropiado La experiencia de 20 años de práctica permite un elevado nivel de organización, contando con un equipo de personas que se ocupan de la programación trimestral de las marchas, los itinerarios, planos GPS y traks, los desplazamientos en autocar, los restaurantes, etc. Como complemento de la programación, la sección de senderismo, realiza anualmente otras actividades como son el Camino de Santiago y salidas a los Pirineos, actividades para grupos más reducidos y con mayor preparación.

CRÓNICAS DE SENDERISMO
CRÒNICA CALP – SENDERS ECOLÒGICS – MORAIRA (08 – 11 – 2023)

CRÒNICA CALP – SENDERS ECOLÒGICS – MORAIRA (08 – 11 – 2023)

Descarregat el track Este dimecres s’ha fet la marxa, dins de les activitats de la XXI Convenció de Benidorm de 2023. Ha tingut bona representació d’agrupacions provincials d’AGMT i també de països europeus d’Eurojumelages. L’ha organitzada magníficament el nostre...

leer más
Crónica La Yesa – Alto Negro (11-10-2023)

Crónica La Yesa – Alto Negro (11-10-2023)

  Descarregat el track Cinquanta-un senderistes han assistit a la marxa circular que, des de la Iessa pujarà a l’Alto Negro. Hem hagut d’anar per Alpont, perquè pel Villar la ruta estava tallada per obres. José Ramón, que junt a Gregorio Mora i Javier Mir, han...

leer más
CRÒNICA DE RUTA CIRCULAR LAGUNAS DE SEGORBE (08 – 03 – 2023)

CRÒNICA DE RUTA CIRCULAR LAGUNAS DE SEGORBE (08 – 03 – 2023)

Descarregat el track S’ha fet una ruta enriquidora i instructiva per una part del sud terme de Sogorb, la de la serra Calderona. Vorem llacunes formades a partir d’excavacions mineres, a on després s’han format ecosistemes. També una sèrie de grans masies,...

leer más
CRÒNICA DE LA RUTA CIRCULAR EN ARTANA: MINES FERRO I CRESTA GR-36

CRÒNICA DE LA RUTA CIRCULAR EN ARTANA: MINES FERRO I CRESTA GR-36

Descarregat el track Cinquanta-tres n’hem sigut per a una marxa per una zona de la serra d’Espadà, no coneguda pel grup, i que ha preparat amb detall J. Vte. Pastor. Durant l’anada, Rafa Cortés ha fet una valoració de la Convenció i marxa del dimecres de Benidorm, que...

leer más
CRÒNICA DE XÀBIA PLATJA ARENAL – CAP PRIM – CALA BARRACA

CRÒNICA DE XÀBIA PLATJA ARENAL – CAP PRIM – CALA BARRACA

Descarregat el track La Convenció anual de Benidorm ha sigut esta setmana, y, com sempre, el dimecres fem una marxa compatible. Jeroni i José Ramón, amb algun col·laborador més han preparat una ruta apta per a passar un dia de senda marinera. El pla, ruta lineal vora...

leer más
CRÒNICA DE ESLIDA–AÍN I AÍN – ESLIDA, PROVA DE REGULARITAT

CRÒNICA DE ESLIDA–AÍN I AÍN – ESLIDA, PROVA DE REGULARITAT

Descarregat el track La marxa de hui ha sigut la prova de regularitat. Una modalitat que no fèiem des del 2015. Pepe Monedero l’ha preparada, ajudat per Vicent Ibáñez. I quaranta-cinc d’assistència. Durant l’anada, entre Pepe i Vicent han explicat tots els detalls de...

leer más
CRÒNICA DE LA MARXA MATET – PAVIAS – MATET (05 – 10 – 2022)

CRÒNICA DE LA MARXA MATET – PAVIAS – MATET (05 – 10 – 2022)

Descarregat el track José Ramón Domingo ens ha regalat una bona marxa, pràcticament circular per la part occidental de la serra d’Espadà, entre Matet i Pavías. Durant el viatge ha explicat les opcions de la marxa. Hui se n’hi hauran tres. Quaranta-sis assistents hem...

leer más
CRÒNICA DE LA RUTA DEL BÈRNIA (11 – 05 – 2022)

CRÒNICA DE LA RUTA DEL BÈRNIA (11 – 05 – 2022)

Descarregat el track Sempre acabem anant al Bèrnia, eixa marxa tan pirinenca en la Marina, un caramel senderista. Exigent però caramel. De camí en bus, han parlat els dos guies de hui. Primer, Joan Romero ha exposat les normes y precaucions de tota eixida senderista....

leer más
CRÒNICA DE LA RUTA GILET-MONTE PICAYO (30 – 03 – 2022)

CRÒNICA DE LA RUTA GILET-MONTE PICAYO (30 – 03 – 2022)

Descarregat el track Després de les intenses pluges d'aquest mes que van provocar la suspensió de la marxa de la setmana passada, es va programar de manera prudent esta ruta senzilla i molt coneguda. Per esta zona hem caminat en nombroses ocasions. Citaré les més...

leer más
CRÒNICA DE LA RUTA DOBLE CIRCULAR PER GAIBIEL (27 – 10 – 2021)

CRÒNICA DE LA RUTA DOBLE CIRCULAR PER GAIBIEL (27 – 10 – 2021)

Descarregat el track Després de 19 mesos hui tornem a utilitzar el bus per a desplaçar-nos a Gaibiel en una marxa en dos trams amb forma de huit que ha preparat el nostre company José Ramón Domingo. A les 8:50 h. 40 senderistes que formen el grup A iniciem la marxa,...

leer más
CRÒNICA RUTA DEL BARRANC DEL GALLO (20 – 10 – 2021)

CRÒNICA RUTA DEL BARRANC DEL GALLO (20 – 10 – 2021)

Descarregat el track La proponent de la excursió de hui, Amèlia Dolz, ha preparat un traçat circular molt interessant per la comarca de la Foia de Bunyol en un recorregut sense massa vegetació arbòria però d’amples paisatges i no massa freqüentat pel grup. Després de...

leer más
CRÓNICA FONT DE L’OR – EL SALT. NÀQUERA. (13 -10 -2021)

CRÓNICA FONT DE L’OR – EL SALT. NÀQUERA. (13 -10 -2021)

Descarregat el track Amb cotxes particulars ens hem reunit en la Font de l’Or de Nàquera a partir de les 8:00 i a les 8:30 hores, 39 senderistes hem començat una excursió circular en la que com ha afirmat en la presentació el nostre coneixedor de la ruta, José Ramon...

leer más
CRÒNICA RUTA PEL PARC NATURAL DE l’ALBUFERA  (29 – 09 – 2021)

CRÒNICA RUTA PEL PARC NATURAL DE l’ALBUFERA (29 – 09 – 2021)

Descarregat el track Jornada històrica per a la secció de Senderisme de l’AGMT ja que no només donàvem  començament a un nou curs, que esperem siga llarg i ric en contingut, sinó també i principalment perquè ha significat la represa de la nostra activitat preferida,...

leer más
CRÒNICA ALFONDEGUILLA-L’ARQUET-C. CASTRO (11 – 03 – 2020)

CRÒNICA ALFONDEGUILLA-L’ARQUET-C. CASTRO (11 – 03 – 2020)

  Descarregat el track S’ha fet una marxa des d’Alfondeguilla al castell de Castro per una zona excepcional de la serra d’Espadà. L’entorn del poble i el castell el coneixem d’altres marxes. Per ací hem estat el 2002, el 2006, el 2011 i el 2014. Totes diferents...

leer más
CRÒNICA SUMACÀRCER  SLCV-17 I VARIANTS  (18 – 12 – 2019)

CRÒNICA SUMACÀRCER SLCV-17 I VARIANTS (18 – 12 – 2019)

Descarregat el track L’última eixida de l’any, la del dinar de Nadal, l’hem feta per Sumacàrcer. Com la que férem el 8 d’abril de 2009. Els coneixedors, Rafa Sáez i Paco Castelló. L’assistència, alta. Seixanta participants. És una marxa singular, ja que es tracta de...

leer más
CRÒNICA CASCADA DEL CARBO DES DE VILLAHERMOSA (16 – 10 – 2019)

CRÒNICA CASCADA DEL CARBO DES DE VILLAHERMOSA (16 – 10 – 2019)

Descarregat el track La marxa de hui, remuntant el riu del Carbo des de Villahermosa de Río (Vilafermosa del Riu, en valencià), que ens ha proposat José Ramón és una bona incursió pels massís del Penyagolosa. La ruta és un tram del GR-7. Molt bona. La férem en l’abril...

leer más
CRÒNICA ENGUIDANOS, LAS CHORRERAS DEL CABRIEL (02 – 10 – 2019)

CRÒNICA ENGUIDANOS, LAS CHORRERAS DEL CABRIEL (02 – 10 – 2019)

Descarregat el track Hem anat a visitar el paratge de Las Chorreras del riu Cabriol a Enguídanos, Reserva Natural de la Biosfera declarada per l’UNESCO. I gràcies a Ricardo Valera, coneixedor de la zona (la seua). L’autobús ix complet. Quan estàvem arribant, Valera ha...

leer más
CRÒNICA AIÒDER PRCV–398 MADROÑAL MORRONES (25 – 09 – 2019)

CRÒNICA AIÒDER PRCV–398 MADROÑAL MORRONES (25 – 09 – 2019)

Descarregat el track Totes les marxes tenen les seues anècdotes. Ara n’avançaré dos. La primera, les hàbils i treballoses maniobres de Jose el xofer per a circumval·lar amb un autobús de 55 places la rotonda més xicoteta de tota la Unió Europea. La seua gesta passa...

leer más
CRÒNICA ALCOI VIA VERDA – LA SARGA (18 – 09 – 2019)

CRÒNICA ALCOI VIA VERDA – LA SARGA (18 – 09 – 2019)

Descarregat el track Comencem el curs 2019-20120. I, a part d’un dia esplèndid, la marxa, preparada pel nostre Company alcoià, Rafa Cortés, ha sigut la ideal per a retrobar-nos amb la muntanya. Preciosa, molt assequible i enriquidora culturalment. De camí, Rafa Cortés...

leer más
CRÒNICA ALCOI: LA SERRETA I L’ULL DEL MORO

CRÒNICA ALCOI: LA SERRETA I L’ULL DEL MORO

Descarrega’t el track Anar a fer una excursió per Alcoi amb un alcoià és un luxe, i més si la ruta triada és molt atractiva. Rafael, de camí a Alcoi en un autobús ocupat per quaranta-huit senderistes, ha fet una explicació molt completa i documentada, tant dels...

leer más
CRÒNICA XÈRICA – VIVER – XÈRICA (8 – 5 – 2019)

CRÒNICA XÈRICA – VIVER – XÈRICA (8 – 5 – 2019)

Descarrega’t el track El grup de Senderisme de l’AGMT ha gaudit hui d’una molt interessant excursió circular amb eixida i arribada a la històrica població de Xèrica de la comarca de l’Alt Palància. L’excursió ha esta preparada pels companys Santiago Vandellós, Joaquín...

leer más
CRONICA PINTURAS RUPESTRES DE SANTO ESPÍRITU (24 – 4 – 2019)

CRONICA PINTURAS RUPESTRES DE SANTO ESPÍRITU (24 – 4 – 2019)

Descarrega’t el track Jornada senderista de las que no son computables,  pero sí que se añaden al kilométrico de cada uno de los  27 senderistas, que han llegado en coches al aparcamiento del Restaurante El Reino en el pueblo de Gilet, Iniciamos la ruta en el parking...

leer más
CRÒNICA SERRA D’OLTÀ A CALP (10 – 4 – 2019)

CRÒNICA SERRA D’OLTÀ A CALP (10 – 4 – 2019)

Descarrega’t el track Un dia lluminós i d’alt voltatge paisatgístic és el que ens ha preparat l’amic Arturo Calaforra. El nostre recorregut ha voltat per la Serra d’Oltà, mola de l’extrem de l’alineació de la serralada bètica entre els termes de Calp i Benissa (la...

leer más
CRÒNICA XELVA-PEÑA CORTADA-CALLES-XELVA (3 – 4 – 2019)

CRÒNICA XELVA-PEÑA CORTADA-CALLES-XELVA (3 – 4 – 2019)

Descarrega’t el track Molt interessant excursió circular la que Paco Castelló ens ha preparat el dia de hui amb inici i arribada a la població de Xelva (><3.000 habitants), capital de la comarca dels Serrans. Hem començat la marxa des de l’extrem nord del poble...

leer más
CRÒNICA LES RODANES (VILAMARXANT)  (20 – 3 – 2019)

CRÒNICA LES RODANES (VILAMARXANT) (20 – 3 – 2019)

Descarrega’t el track Rematades les festes falleres amb la “cremà” una mica passada per aigua, l’organització va programar aquesta excursió pel terme de Vilamarxant que per estar pròxima a València, potser, permetia participar a més senderistes després d’una nit més...

leer más
CRÒNICA QUATRETONDA – PINET (20 – 2 – 2019)

CRÒNICA QUATRETONDA – PINET (20 – 2 – 2019)

Descarrega’t el track Excel·lent excursió la que han preparat els proponents de l’eixida, de hui Toni Pastor Carpi i Vicent Soler. Excursió lineal entre les poblacions de Quatretonda i Pinet que transcorre tota per la part nord-oriental de la vall d’Albaida. L’autobús...

leer más
CRÒNICA SETAIGÜES – LA VALLESA   (13 – 2 – 2019)

CRÒNICA SETAIGÜES – LA VALLESA (13 – 2 – 2019)

Descarrega’t el track Magnífica excursió circular per la comarca de la Foia de Bunyol amb eixida i arribada a Setaigües és la que ens ha proposat l’amiga Amèlia Dols. L’autobús ens ha dut a 56 senderistes i tres més arribats en dos cotxes particulars que hem fet cap a...

leer más