Descarregat el track

Marxa i dinar fi de curs 2022 – 2023. Una circular per Bunyol, ruta prou fluvial en uns dies de juny en els què s’ha presentat la calor estival per a quedar-se.

L’assistència ha sigut molt bona: setanta participants. Uns en autobús; uns altres en cotxes particulars. De camí a Bunyol, en l’autobús, s’ha repartit una gentilesa d’AGMT-senderisme. Un kit de protecció solar. Molt útil i oportú.

El punt d’inici ha sigut en el paratge bonic de la Fuente de San Luís, on hi ha un bon aparcament.

La marxa comença a les 9.15 h, baixant fins a vora riu de Buñol pels vials del parc situat al costat del cas vell del poble i d’antigues fàbriques papereres.

Passem el riu per un pont i arribem a una revolta de la CV-427, la que va a Iàtova. En eixe tram, es diu la Cuesta de la Cruz, Carretera serpentejant que de ben segur que coneixeran els nostres ciclistes.

Busquem una senda per a deixar la carretera. Pugem per dos traçats diferents, que es tornen a ajuntar més amunt, entre pins. La senda ascendent i a l’ombra passa junt a estructures de fusta de palets per a fer ciclocròs.

A les 9.50, arribem a un camí pla, on hi ha un bassal, restes de la pluja de dimarts. Parem per a reagrupar-nos. Estem al costat de La Cruz i el seu mirador, que no visitem.

Seguim caminant, també de pujada i al sol, fins arribar a les 10.25 a la porta de l’alberg juvenil La Serrana – Buñol. Molts xiquets. Uns juguen; uns altres van a caminar cap a la cova de Las Palomas amb els seus monitors.

A l’ombra esmorzem, acompanyats de la cridòria dels jovenets. Al final, foto de grup i reprenem la marxa a les 10.50 h. Ara anem per un pla al sol, pel tram més alt del dia. A les 11 ve una bona baixada que porta al terme de Iàtova i el riu Juanes. El seguim per senda a l’esquerra i aigües avall que porta a un paratge del riu molt singular. El riu passa entre roques grans i blanquinoses, formant un conjunt molt bonic i salvatge.

La senda arriba a la cascada de Las Palomas i la seua cova. Allí estan els xiquets de l’alberg que havien eixit mentre esmorzàvem. Fem moltes fotos i visitem la cova.

Allí empalmem amb les marques del PR-31 que va des de la cova a Iàtova. (seguint el curs de l’aigua del riu uns 400 m avall, està la cova del Turche, però, per a arribar a peu, s’ha de fer una volta que descriurem).

La senda baixa al riu, que el passem per uns palets. Es ton tros curt del terme d’Alboraig. Em abandonat el SL-31. Tornem a entrar en el terme de Bunyol. Passem junt al Charco Mañán, arribant per trams de roca a uns miradors, un d’ells, sobre La Laguna del Turche, a la que baixarem un poc després. Les 12.10 h. Les cases i el castell de Bunyol, a la vista.

Per un camí, arribem junt a la carretera CV-427 (la de Cortes de Pallars). Girem a l’esquerra sense tocar l’asfalt. Un camí porta a la Laguna, cascada i cova del Turche. (12.35 h). Un paratge extraordinari, ple de visitants i banyistes. Ens encarreguem de que la quantitat de banyistes augmente. Moltes fotos i a refrescar-se, que va molt bé.

Anem tornant per una senda amb escalons del PR-166 (La Ruta del Agua de Buñol). Al sol implacable, la ruta, un camí asfaltat, torna al paratge de La Fuente de San Luís. Les primeres unitats arriben a les 13.20 h.

Una volta estiguem tots en cotxes i autobús, anem a dinar a la Venta del Pilar de Bunyol. Ho fem en un saló ben ple. Saludem a companys que han vingut en un dia de retrobaments. El dinar bo, rematant amb brindis de cava d’AGMT.

Ara ve el ritual de lliuraments d’honors i premis de final de curs.

Amb l’expectació que mereix l’acte, Rafa Cortés va nomenant els honors i premis, que té ben preparats Hèctor Romero.

Fets els 7000 km: Rafa Sáez, Pepe L. Tortosa, Toni Limonge, Carlos Polo i jo mateix.

Els 6000 km: Ramón Campos i Fernando Ruíz.

5000 Km: Toni Pastor, Àlex Gomis, Gregorio Mora, Javier G. Orozco i Vicent Soler.

4000 Km: Vicent Taroncher, Jordi Beltrán i Miguel López.

3000 Km: Ramón Biforcos, Vicente Motos, Ricardo Mir i Félix Torres.

2000 Km: Jeroni Lloret.

1000 Km: Daniel Ferrer, Paco Julià, Eugenio Alcázar i Fernando Jartín.

Premi per assistència: Rafa Sáez, Ramón Campos i Toni Pastor.

Premi per assistència, però a recollir en el dinar de Nadal, a Fernando Jartín, Vicent Ibàñez i Paco Julia Broseta.

A passar un bon estiu.

Josep Requena