Descarregat el track

Després del parèntesi excursionista de les festes de Pasqua i Sant Vicent Ferrer en el dia de hui hem realitzat l’excursió marcada en el programa trimestral i on hem gaudit de dues absències importants. Una era l’absència de la pluja que ha deixat en terra a més d’un senderista excessivament circumspecte i per l’altra l’absència d’insolació que amb el cel completament encapotat durant tot els matí ens ha permés de fer la ruta amb una molt bona temperatura pròpia de la primavera i sense excessiva calor. L’excursió l’han preparada els amics especialistes en la comarca del Camp de Morvedre, Santiago Vandellós, Ximo Fernandez i Fernando Martí i ha consistit en un recorregut de uns deu quilometres per paratges de muntanya mediterrània de no massa altura i on hem salvat un desnivell acumulat de 450metres.

L’arribada al poble ha estat sobre les 8.30h i després d’esperar uns minuts a l’arribada del cotxes particulars hem iniciat la marxa 41 senderistes travessant el riu Palància de la riba dreta –on hi ha el poble- a la riba esquerra per un interessant pont inaugurat l’any 1932 i que uneix els pobles de la Serra d’Espadà amb Algar i els pobles del Camp de Morvedre. Abans de passar el pont parem a observar la cisterna que contenia l’aigua de consum del poble construïda en 1609 i en magnífic estat de conservació. Només passar el pont agafem un camí que ix a l’esquerra de la carretera i que travessa horts de tarongers i d’alvocats. El camí comença en direcció Nord però prompte agafa direcció Sud-Est i en suaus rampes avancem per la partida d’Els Planets. Els tarongers estan en plena floració i la intensa olor de tarongina fa força agradable el nostre camí. Anem guanyant altura i divisem extenses explotacions agrícoles que dominen les planes entre pujols de poca altura. A mesura que ens acostem a l’Alt del Cavall de 418 metres el camí pren rampes més empinades i en un colze del camí abans d’arribar al cim parem a esmorzar.

Represa la marxa al cap de poc arribem al cim on hi ha una creu de ferro on aprofitem per a immortalitzar el moment fent-nos la indispensable fotografia de grup. En la nostra ascensió hem anat girant en direcció Nord Nord-Oest que és per on baixarem amb forta inclinació cap a la presa d’Algar. La presa la tenim als nostres peus ja que el traçat de las senda per on baixem cautelosament -donada la mencionada inclinació- domina la perspectiva de la Presa d’Algar que per cert no sembla molt plena respecte a sa capacitat.

L’espectacular  obra d’enginyeria es de paret vertical i va ser acabada l’any 2000. Està situada a uns 500m del poble d’Algar i en la confluència del riu Palància  amb la rambla d’Assuévar i segons explica JM Catalunya –Cronista Oficial de la vila- en les seues ressenyes “Hechos Històricos de Algar de Palància“, l’embassament facilita el reg dels termes de Sagunt, Gilet, Algar de Palància, Alfara de la Baronia, Algímia d’Alfara, Torres-Torres, Estivella, Albalat dels Tarongers, Petrés i Canet d’En Berenguer. Després de la conquesta cristiana i en 1251 per donació de Ramon Morelló, Algar i el seu territori va quedar sota el domini administratiu i econòmic de l’Orde de la Mercé.

Després de creuar la presa pel seu capdamunt, avancem pel deliciós passeig que comença als seus peus cap al poble a través d’un vial pla de construcció recent amb boniques baranes de fusta i acompanyats de la remor de l’aigua de la sèquia que travessa el poble de punta a punta.

Són aproximadament les 13.25h quan l’autobús mou cap el restaurant “el Reino” de Gilet on a les postres hem celebrat amb licors i bombons els 2.000kms de Xavier Mir, “Baron Rojo” i els 50 pics puntuables de Ricard Mir. Enhorabona als dos germans i agraïts per la invitació!

Àlex Gomis