Descarregat el track

Magnífica i molt treballada excursió la que ens ha preparat l’equip del Port de Sagunt format pels amics, Santiago Vandellós, Fernando Martí i Joaquin Fernández. I diem treballada perquè realment d’un conjunt de camins i sendes escampades pels termes municipals de cincs localitats han conformat un itinerari molt atractiu a l’excursionista de 12,3km i amb un respectable desnivell acumulat de 693 metres.

Com diem, l’itinerari transcorre per tres comarques i cinc termes municipals que per ordre d’entrada són, de la comarca d’el Camp de Morvedre, Torres Torres i Algar, de la de l’Alt Palància, Soneja, i de la Plana Baixa, Fondeguilla i la Vall d’Uixò.

El recorregut conforma una espècie de les vores d’una pilota de rugby orientada de Nord a Sud amb començament i acabament al campament municipal de les Escales de Torres Torres al qual ens hem aproximat amb cotxes particulars.

 

Hem començat a caminar 50 excursionistes a les 9.15 hores per una pista de muntanya del Camí de la Font d’Escales en direcció Nord-Est que prompte s’ha girat cap al Nord, deixant darrere els termes de Torres Torres i Algar i entrant al de Soneja. La pista ràpidament puja d’una manera progressiva a la Collada Matamoros després d’haver salvat una barrera que impedeix el pas de vehicles. A partir d’aquest punt entrem a una zona força plana que conforma la Devesa de la Llacuna i on apareixen a la vora del camí rètols informatius en bilingüe que donen informació sobre la riquesa de la flora.  A les 10.15 hores hem parat a reposar forces a l’ombra d’un magnífic exemplar de pi pinyoner catalogat, que la seua esvelta i ampla volada ha estat suficient per proporcionar densa ombra a tot el grup. Als seus peus que també eren els nostres, descansaven les tranquil·les aigües de la llacuna –que deu les aigües del seu toll a les escorrenties del paratge. Mirant la llacuna i deixant a banda un mirador d’observació de la mateixa, s’ha fet la fotografia de grup.

Represa la marxa al poc i abans de començar l’ascensió als “Altos del Señor”, un grup de 10 companys han girat cap a l’Est en busca d’un escurçament del recorregut per tornar a la base. El grup principal ha continuat l’ascensió al cim mencionat, guanyant els seus 582metres d’altitud a les 11.30hores. La vista, d’un dia molt clar, era molt interessant, al Nord la Plana Baixa, al Sud, el camp de Morverdre i a l’Est, al fons, la mar.

A partir d’ací hem crestejat durant una estona seguint el partió de termes entre Soneja i Fondeguilla fins que hem baixat una profunda costera que ens ha dut als peus de les llomes del Cerverola. Abans d’atacar la seua ascensió, el grup B ha girat cap l’Oest que per una senda més prompte plana els ha dut al punt de partida. L’ascensió a les llomes de Cerverola coronades pel cim dels Tres Termes  (491m-Fondeguilla-la Vall d’Uixò i Torres Torres) era de 200m d’altura en poc de recorregut i ha estat francament forta… i gràcies que les famoses escales que donen nom al paratge han estat de gran ajuda per al pocs que ja quedàvem.

Després d’una altra fotografia del grup, els descens, també molt empinat, ens ha dut directament al Campament de les Escales on hem arribat sencers a les 14.15hores.

El dinar ha estat consumit al restaurant ben conegut del Reino de Gilet.