Descarrega’t el track

Malgrat les pluges del dia anterior i les anunciades per al dia a la Comarca del l’Alt Palància, 46 senderistes transportats per autobús i tres en cotxes particulars hem iniciat l’excursió proposta per l’amic Santiago Vandellós.

El punt de reunió inicial és un aparcament existent a una zona molt ben enjardinada de la part més occidental del poble de Xèrica sobre el curs del riu Palància que toca tangencialment la població. Encara plovisqueja mínimament quan mamprenem la marxa, però de seguida escampa la pluja.

 

Són les 08.46 hores quan comencem a caminar vorejant el riu per un passeig que transcorre per damunt d’una ampla sèquia coberta paral·lela al riu. Una barana feta de troncs molt ferma ens protegeix de caure al riu. Prompte el camí pel que venim baixa a l’altura del riu i són les 9.00 hores quan travessem el riu de la vora esquerra a la vora dreta. Un gual d’empedrats fixe que deixa passar l’aigua entre la seua formació ens facilita el pas. El camí és pla i ample i ara voreja el Torre Mestra o de Sant Joan, torreó singular de les restes del castell que sembla competir amb l’esvelt  campanar mudèjar, far guia i símbol del poble.

Deixem el formidable –per la seua fàbrica robusta- pont de Navarza a la nostra esquerra i la nostra ruta fa un gir a la dreta molt pronunciat cap a la Muela i abandonant l’estreta carretera asfaltada que havíem agafat en superar el pont i que va dirigida a la Cova Santa. La pista de muntanya agafa direcció sud oest i s’empina considerablement. En una de les revoltes a esquerra hi ha un mirador a la dreta -ja a una certa altura- que domina la torre del castell i el poble tot. Quan superem el pujol que venim muntant arribem a un altiplà que travessem. A continuació ix una bifurcació a la nostra dreta que és la proposada per a l’opció B. L’agafen sis senderistes i la resta continuem tot seguit cap el Alto de la Sayas després de deixar a l’esquerra una corrals abandonats. .

Són les 10.30 hores quan fem el cim del Alto de las Sayas de 774m d’altitud després de separar-nos a la dreta un poc de la senda que després recuperarem. Parem a esmorzar al peus de la talaia metàl·lica que domina el cim. A les 11.00 hores mamprenem la marxa de nou i ben prompte trobem el punt més dificultós del dia en una baixada abrupta en direcció nord oest per on ja iniciem la tornada.

A les 12.30 hores acabem la baixada i arribem a un punt ja pròxim de nou al riu Palància. Arribem al GR-231 en una bifurcació que en direcció sud indica Teresa i en direcció contrària indica cap a Xèrica. Seguirem per l’eix del riu en direcció a Xèrica i passem davant per davant a una certa distància del poble de Viver. Són les 13.00 hores quan arribem a Xèrica després d’haver recorregut 13.3Kms i davant el marge de temps que tenim fins l’hora de dinar, es fan dos grups que completaran el matí. El proponent de l’excursió dóna l’ordre comminatòria d’estar a les 14.15 tot el món canviat i a l’autobús.

Un grup amb Santiago Vandellós al cap, decideix d’anar a veure el famós campanar mudèjar de la població i un altre grup a suggeriment de Manolo F. Feijoo, pugem una empinada i curta ascensió per la falda de la muntanya abans de tornar a travessar el pont d’accés al poble en busca d’unes trinxeres molt ben conservades de la famosa línia de defensa XYZ de la guerra civil.

El cel ha anat encapotant-se i ara comença a ploure amb una certa intensitat.

A l’hora indicada, l’autocar mou cap a Viver on el restaurant Álvaro servirà un dinar molt acceptable. A les postres els amics Pep Benet, pels seus 6.000kms i  i Toni Pastor Carpi , pels seus 4.000kms ens ofereixen bombons d’una excel·lent xocolata i licors variats.

AG i N