Descarrega’t el track

Excel·lent excursió la que han preparat els proponents de l’eixida, de hui Toni Pastor Carpi i Vicent Soler. Excursió lineal entre les poblacions de Quatretonda i Pinet que transcorre tota per la part nord-oriental de la vall d’Albaida. L’autobús que ens ha traslladat a 56 excursionistes ha accedit a la comarca a través del pas de muntanya més oriental de la Serra Grossa, pel port que separa les poblacions del Genovés (la Costera) i Quatretonda (la vall d’Albaida).

El vehicle ens ha dut fins la part nord de la població i a les 9.00 hem començat a caminar en direcció nord per un raval de xalets i de carrers amb forta rostària. Acabades les edificacions prompte agafem la senda del PR-172 que ja no abandonarem sinó molt al final del nostre recorregut. La senda és ascendent però còmoda i encara que la temperatura és relativament baixa l’esforç ajuda a fer més suportable les indicacions dels termòmetres. A les 9.30 deixem un tros de camí asfaltat i trobem uns indicadors que assenyalen cap a la dreta “Cap el Molló i el Pla dels Engolidors” que prenem després de fer una parada de reagrupament. El camí molt pedregós de pedra calcària continua en suau pendent i marcant les 10.00 hores, arribem al Molló de 409m. d’altitud. Un puntal assenyala el punt més alt que no és orogràficament gens remarcable però és un dels emblemes de la jornada i aprofitem per fer la fotografia de grup.

Superat el Molló, la senda continua en direcció nord durant un tram i acusa un continuat descens i pel barranc del Collado ens duu fins a l’ària de pícnic del Pla dels Engolidors on arribem a les 11.00hores i on parem a esmorzar distribuïts en les diferents taules de fusta que s’escampen per un ample pla. L’alt per a esmorzar permet a l’amic Hèctor Romero revisar més a fons la seua motxilla i trobar la seua càmera fotogràfica que la donava per perduda després d’haver retrocedit el camí per a buscar-la sobre un kilòmetre només començar l’excursió. Celebrem-ho  juntament amb el propietari!

L’opció B conduïda per Toni Pastor tornarà des d’aquest punt a Quatretonda per una pista de muntanya i des d’allà agafaran l’autobús i s’uniran a nosaltres ja a Pinet.

Represa la marxa a les 11.25h, immediatament passem per la fonteta de Peret i també per la fonteta del Gomelló després d’haver passat per un tros de camí asfaltat i a les 11.35h arribem a l’Alberg de la Bastida, una casa de pedra que fa d’alberg de muntanya i on els interessats en la rica botànica de la zona poden pernoctar. A continuació el camí entra en una rambla que agafa decididament la direcció est i per on passa el camí de la Falaguera. La falaguera no apareix entre la flora però l’ombria per on passem és d’alta humitat i és rica en molsa i matolls com el llentiscle, el marfull i el romaní i té una important massa arbòria de frondosos pins. Ja eixint de l’estreta rambla, a les 12.20h una curta desviació a la dreta ens condueix a fer una ullada a la Cava de la Falaguera, profunda galeria de roca viva per on es veu que es hi ha filtracions d’aigua. A dins hi ha una xicoteta bassa i les filtracions subministren aigua a un abeurador radicat en la part exterior i a uns 20 metres de distància.

El camí de la Falaguera a continuació puja unes fortes pendents per on trobem unes amables treballadores forestals que col·laboren en la neteja de les vores del camí que ara s’ha eixamplat i ens  animen a continuar pujant. A les 12.35h en un encreuament uns rètols marquen cap a Pinet i a la dreta cap a la caseta del Tio Honorio. Agafem el de la caseta d’aquest conegut herbolari de la comarca i guaitem la casa de pedra on preparava les seues combinacions remeires. El camí continua en direcció est i a les 13.00h arribem al pla de la Penya, altitud màxima del dia 558m. Des d’allà i de front es divisa el poble de Pinet i la serra  desolada per un important incendi forestal que tingué lloc el dia 8/8/2018. Continuem en direcció sud-est per tal de vorejar la Lloma del Pins i quan girem en direcció nord-est ja dominem completament aquest petit racó allargassat i completament tancat de la vall. Rodem la Lloma del Pins i una abrupta baixada ens duu directament a Pinet. Són les 14.15 després d’haver recorregut 15 kms. i haver pujat 500metres de desnivell acumulat.

L’autobús ens trasllada al restaurant EL Faro de Guadesséquies i a les postres els amics Lozano –pels seus 4.000 kms.- i Vicent Ibàñez –pels seus 2.000kms.- ens ofereixen bombons i begudes espirituoses que alegren la concurrència i faciliten la comunicació. Enhorabona a tots dos!

A G i N