Descarrega’t el magnifi fullet explicatiu de la murralla islàmica Balansiya

Seguint amb la tradició, el dimecres de la setmana de falles s’ha organitzat la marxa fallera. En aquesta ocasió els “coneixedors de la ruta” eren tres, Vicent Taroncher, Alfonso Soler i Ramón Biforcos i es tractava d’un “Recorregut del recinte emmurallat de Balansiya” com ens anunciava el magnífic fullet explicatiu que ens han repartit als assistents i que ha sigut preparat amb cura i molt de nivell amb la col·laboració dels tres “coneixedors de la ruta”.

Sent aquest recorregut per les restes de la muralla àrab l’objectiu central del dia, també hi havia altres objectius no menys importants. Així, la primera cita era a les 10.00 per a un esmorzar en el bar Són de Lluna del carrer Lleida al qual van assistir 16 senderistes. M’han contat que alguns van donar bon compte d’un bon entrepà i uns altres es van conformar en algo més moderat, en canvi res s’ha comentat sobre el considerable consum de cervesa.

La segona cita era a les 11 a les Torres de Serrans. Allí ens ajuntarem 35 senderistes i vam tindre ocasió de saludar a veterans companys ja retirats, com Pepe Sanchis, Pepe Safont i Concha Campos. També van acudir algunes  dones que aquest dimecres van acompanyar als seus marits senderistes. Distribució de fullets i foto de grup a esquena de les torres. I de seguida, allí mateix, tots en rotgle, primera gran explicació històrica pels tres ponents.

Només ens faltava el paraigua roig o la banderola verda per a ser com un més dels nombrosos grups d’estudiants i turistes que circulen aquests dies per València. El centre històric estava replet de visitants i hem sentit explicacions en diversos idiomes que no enteníem.

Després de les primeres exposicions que ens han posat en el context històric de Balansiya, la València islàmica, hem començat el passeig per a anar veient les restes que es conserven d’aquelles muralles.

No m’estendré en aquesta descripció posat que el fullet complet està penjat en la web i l’hem seguit fidelment. Només citaré el que més m’ha impressionat: El llenç de muralla en el Forn de Montaner, la Torre de l’Angel, les restes visitables en el saló d’exposicions del Col·legi Major Rector Peset i les restes també visitables en el Centre Octubre.

A l’entrada de l’Octubre, a això de les 13 hores, s’ha donat per finalitzat el passeig històric que ens ha portat a conéixer millor com era nostra Balansiya en aquells temps. A mi m’hauria agradat fer el recorregut complet per la resta dels carrers i portes, de la Boatella, de la Xerea, etc, del traçat complet de la muralla, però el temps ja no ho permetia.

Ací, ja al costat de la plaça de l’Ajuntament, es va dissoldre el grup general per a formar diversos subgrups, A, B i fins a C, per a prendre unes cerveses i acudir a la mascletá, que era un altre dels objectius del programa de hui.

Després del “bombardeig” i per a finalitzar el dia, unes 15 unitats van anar a menjar al restaurant “oficial” de les marxes falleres, Le Cinque Lune, la pizzeria de la filla de Pepe Safont, on serveixen menjar bo i abundant.

Com a conclusió diré que ha sigut una bona marxa fallera en la qual hem gaudit i aprés molt de les magnífiques i documentades explicacions de Vicent, Alfonso i Ramón, als quals felicite pel seu treball  i done les gràcies en nom del grup.

JLT