Ha eixit un dia espectacular i cinquanta-huit senderistes hem acudit a la font de La Vallesa de Set Aigües.

A la segona hem fet la ruta de la serra de los Ajos preparada per Amèlia i que, el 23 de novembre de 2022, per la pluja no poguérem la part alta de la serra. Hui la farem completa.

En la Vallesa, abans de caminar, fem fet la foto de grup vestits amb la flamant samarreta dels vint-i-cinc anys.

Comencem a caminar a les 8.35 h. Prompte apareixen cotxes de brigades forestals i bombers. Estan fent una bona neteja per la zona plana de la nostra ruta.

A les 9.25 h, el camí que portem va a parar a un tallafoc. Per la dreta, baixarem després de los Ajos a les 12.35 h. Fem una parada de reagrupament. Amèlia recorda les opcions de hui. Allí mateix hi ha una caseta de fusta de caçadors. Seguim recte, però ara per senda. Hem entrat en el terme de Xiva, en la partida de La Lobera. Arribem a les 9.55 h al barranc de La Lobera. Baixem al seu llit de roca i el seguim uns 80 m, abandonant-lo per la dreta. Ara entrem en el barranc de Galarza, que remuntem còmodament per roques clares i planes.

A les 10.18, deixem el barranc. Seguim pujant per senda. Seguint les alternatives previstes per Amèlia, els dels grups C i B van tornant.

A l’esquerra comencen a aparèixer les figures curioses de roca erosionada de la zona de Los Frailes. Als peus d’una d’eixes roques i, buscant el recer del vent que bufa fluix, parem a esmorzar de les 10.35 a les 10.55 h. La roca “frare” veïna està a 1022 m i alguns i algunes es fan fotos dalt.

Cal seguir. Pujarem, girant a la dreta, per a recórrer la cresta de la serra de Los Ajos, una part de la gran serra de Xiva. Anem a caminar per una cresta amb verticalitat a l’esquerra, des d’on vorem unes vistes molt àmplies. Anirem pujant i baixant, no molt, passant set vegades per cotes de més de 1000. A les 11.25 h, arribem a la més alta de hui. Al pic de Los Ajos. Són 1083 m i puntuen tots els presents per als VINT-I-CINC MILS.

L’últim pic de la “trena d’alls” és el puntal de Roldán, de 1028 m. Les 12 h.

Toca fer la llarga baixada pel tallafoc que havíem travessat adés. Arribem a la caseta de caçadors a les 12.35 h. Seguim tallafoc deu minuts més. Arribem a les 12.46 h al camí de Xestalgar a Set Aigües. Girem a l’esquerra pel camí. Allí ja estan els cotxes dels bombers i de les brigades forestal, que continuen fent una bona neteja.

El tram final de camí ens deixa a les 13.10 h en la font de la Vallesa i en els cotxes.

Anem a dinar a la solvent Venta del Pilar.

Elias, amb els seus impressionants 9000 km, i Vicent Llopis, pels 25000, conviden a herbero, moscatell, aiguardent, pastetes i bombons.

I hui, Antonio Domínguez ha fet els 25000.

Josep Requena