Descarregat el track

Hui n’hem sigut trenta-set, assistència esperable en Setmana Santa.

La carretera estava tallada entre Titaigües i Aras. Desviant-nos a Losilla per Alpuente.

Hem acudit a una fresca i assolellada Losilla per a fer una circular que puja a l’Alto del Buitre. La mateixa que vam fer un 20 de maig del 2009, només que hui l’hem feta en sentit contrari. Com estava en la convocatòria, ha hagut opció A i B. La volta es basa en el SL-63 (Senda Verde Muela del Buitre) i el PR-130, una part del qual usarà l’opció B per a tornar.

Comencem a caminar a les 9 h. Anem seguint les marques del SL-63. Un camí que, al poc, passa a l’altra banda de la carretera, d’esquerra a dreta. Anem entre camps. A l’esquerra, una bassa de reg.

Tornem a passar la carretera, ara ja de cara a la mola de Santa Catalina. Hem entrat en el Trabinar (per estes terres, a les savines els diuen Trabinas). Nom molt adequat, perquè en trobarem moltes i, algunes, impressionants. De fet, només passar la carretera, a l’esquerra n’hi ha una amb la soca molt inclinada. Un cartell diu: “Ruta botànica y de los aprovechamientos forestales”.

El camí es convertix en senda prou costeruda. De tant en tant, hi ha cartells de fusta, en els que hi hauria informació botànica, però que ara s’ha borrat.

La pujada la faciliten escalons ben fets amb branques. A les 9.30 h, ens trobem la fabulosa savina de Las Cuatro Garras. Aprofita per a fer un poc (no molt) de paradeta, perquè portem un ritme frenètic. Respirem.

Un poc més avant, i sempre amunt, els escalons estan fets a base de redons perfectes de fusta. La pujada forta acaba a les 9.40 h. Ve ara un camí horitzontal, pel què girem a l’esquerra, que va per l’Umbría de Losilla. A les 10 h, una altra savina monumental. Continuem camí avant, fins acabar en el dipòsit contra incendis de Los Tornajos. Està en l’anomenada Estrecho de la Muela. Per ací, pel camí de Los Tornajos, baixaran després els de la B.

El passem, pujant per l’esquerra del dipòsit, accedim al pla de la mola, al camí de La Muela. Les 10.20 h. Parem a esmorzar. Foto de grup i tornem a caminar els de l’A a les 10.50 h uns metres camí de la Muela avant, que està tallat per una tanca i un indicador del parc eòlic de Santa Catalina. Hem de seguir per una senda per l’esquerra de la tanca i passar l’Estrecho de la Muela, que és una forma que fa la mola de Santa Catalina en eixe lloc.

Abandonem les marques del SL-63, que continua per dalt de la Muela. Però seguim el track del 2009, que va per baix de la carena de la mola. Eixe tram, entre pins, el trobem, a vegades, dificultós d’identificar, perquè hi ha bancals junts i sendes poc definides per cadascú. En salvar eixe tram, eixim fora dels pins. Un pal indica que hem tornat al traçat del SL-63, que gira a l’esquerra. Però tenim davant la mola del Buitre, objectiu de hui. Són 80 m de desnivell que cal pujar, entre roques incòmodes, fins arribar a un piló de pedres situat als 1546 m, punt culminant del Buitre i puntuable per als VINT-I-CINC MILS. Ho fan vint-i-quatre companys. Són les 12 h.

Vista fantàstica. Veiem la lloma arrodonida de l’Alto de las Barracas, el cim del Javalambre, que aguaita entre les muntanyes veïnes i l’observatori astrofísic del Buitre, situat en un pic del mateix nom d’a on estem, però en Aragó, de 1956 m.

Foto de grup i a baixar del Buitre, tornant als pal del SL-63 d’adés, baixant cap a un estret. Eixe serà el pas més aventurer de hui. Són dos talls sobre la roca de les moles que baixem a poc a poc.

Marcat amb la pintura del SL-63 i pilons de pedres, anem baixant entre una pinada espessa, que acaba, a les 12.35 h, en el camí de La Fuente del Cebrillo. Camí ample, còmode, que fent ziga-zaga, va tornant a la part de baix de la muntanya.

A les 13.10, que ara anem ja per camps, empalmem per l’esquerra amb el camí de Losilla. Encara per eixa zona de cultiu podrem vore algunes savines centenàries més. Arribem a Losilla a les 13.35 h.

Ens canviem i a dinar al restaurant La Hoz de Alpuente.