Crònica de l’excursió del 27/9/2023 –  Ruta Circular Font del Pocico de Valentin – Riu Magre- Campament de Tabarla – Font del Pocico de Valentin

Descarrégat el track

Degut a l’oratge incert i a les recents pluges, la marxa de la setmana passada que era la inaugural del curs 2023-2024, es va haver de suspendre i és degut a aquesta circumstància que aquesta que ha tingut lloc avui és la jornada inaugural del susdit curs. Les salutacions han estat efusives pels retrobaments d’uns i altres després del període estival. Per una altra part, s’ha lamentat per part de tots, el recent traspàs de l’esposa del nostre amic Pablo Flandes a qui des d’ací li manifestem el nostre més sincer condol.

L’excursió de hui ha estat suggerida pels companys José Ramon Domingo i Vicent Ibàñez. L’excursió comença a la font del Pocico de Valentin paratge que vam visitar almenys en dues ocasions anteriors.  Va ser el 13/2/2013 en l’acabament de l’etapa dissetena del nostre recorregut pel GR7 al llarg del País Valencià –el Rebollar/Pocico de Valentin- i un mes més tard el 13/3/2013 al començament de la divuitena etapa -Pocico de Valentin/Venta Gaeta, Cortes de Pallars-.

Un autobús ben complit amb 50 excursionistes ha arribat al punt d’eixida després de la sinuositat de la carretera sobre les 9.15hores d’un dia assolellat i tranquil però d’intensa calor que a l’hora de retirada i degut a la verticalitat de l’útima de pujada ha causat alguna congestió menor i l’arribada dispersa d’uns i altres cadascú al seu ritme.

L’excursió ha esta plantejada en dos recorreguts diferents un per al grup A i l’altre per al B. Hem començat la caminada el dos grups plegats en direcció Sud-est cap a les cases de Tabarla en una continuada rampa ascendent on hem trobat un indicatiu que t’orientava cap el Campament de Tabarla tot seguit o a l’esquerra cap al Cerrro.

El grup B que han triat uns 12 excursionistes, ha continuat recte cap al campament i en arribar allà han travessat el riu Magre per un pont de fusta i després han continuat en direcció preferentment Nord amb alguna desviació en el seguiment del camí fins arribar de nou a la font del Pocico de Valentin, tot havent recorregut 8kms.

El grup A amb la resta de senderistes hem continuat en direcció Sud-est en llarga baixada cap al llit del riu Magre aigües avall de la referència del riu que hem nomenat per al grup B. A la nostra arribada al riu, ja passades les 10.30 hores hem parat a esmorzar al mateix llit en un punt on no circula l’aigua ja que es veu que desapareix per a després tornar a brollar. Eren més de les onze del matí quan mampreníem la marxa ara pel mateix llit o per les seues vores en un recorregut en direcció Nord-oest. El traçat no era dificultós però requeria atenció. La llargària del camí anava alternant les vores ara per la vora esquerra, ara per la dreta. En arribar al campament de Tabarla creuem el riu Magre una volta més de la vora dreta a l’esquerra pel mateix pont que el grup B ha travessat en direcció contrària i seguim un sender que planeja durant una certa distància. A continuació agafa una forta pendent continuada que al capdamunt pròxima a la fi de l’excursió i degut a la intensa calor acaba amb les forces d’alguns. Només restarà baixar pel camí que hem iniciat la marxa pel matí, per arribar de nou la font del Pocico de Valentin. És l’arribada, ja comentada, d’una manera dispersa sobre les 1345hores i alguns un poc més tard després d’haver recorregut 12,95 kms i d’haver pujat una altura acumulada de 397m.

La venta del Pilar de Buñol és punt d’aprovació generalitzada per a reposar forces!

Àlex Gomis