Descarrega’t el track

En un dia fantàstic i a proposta del company Rafael Cortés, alcoià/bocairentí, hem fet una magnifica marxa per la serra de Mariola, visitant el mas familiar del Serafí, pujant al sempre gratificant Montcabrer i fent una visita a les dos caves emblemàtiques: la Gran i la de Don Miguel.

L’equip de l’overbooking continua guanyant-se el jornal amb dies previs d’Alfred Hichtcock, que s’ha resolt amb una ocupació exacta de l’autobús amb cinquanta-quatre senderistes.

De la font de Mariola hem començat a caminar a les 8.50 h. A eixa hora hi havia un poc de blancor en els camps però la temperatura ha pujat per l’efecte del sol i de l’exercici físic.

Comencem pel camí de Mariola, botant una cadena al costat del mas de Mariola i seguint un poc el gran PR-57 que tocarem per tres vegades. Deixem el PR-57, que per la dreta va a les casetes de Mariola i el barranc del Cint i seguim avant. Deixem la zona de bosc, entrant per un camí, que entre bancals, porta al mas del Serafí (9.25 h). Gran mas amb porta antiga amb un taulell del Jesuset del Miracle, imatge relacionada amb un fet del 1568 i que es commemora encara a Alcoi.

El mas té una ermita al costat, una font i, especialment, una carrasca moltes vegades centenària de dimensions monumentals i sis soques que ixen del terra. Al costat, també hi han unes altres també centenàries. Enhorabona a Rafael per eixe patrimoni històric familiar i pel gust de la seua conservació.

Seguint pujant i poc a poc més carrasques, arribem a la cota de 1000 m, a la ratlla entre Bocairent i Alcoi i a una bifurcació de camins. De la dreta i d’Alcoi venen els PR-57 i PR-160, que ens porten al mas de Prats, no tan antic i tan ben conservat com el del Serafí, on parem a esmorzar. (10.06 h). La font de Prats alimenta un dipòsit. També hi ha una carrasca centenària (no com l’anterior). En descansar la mitja hora, fem la foto de grup.

Seguim camí amunt. Per la dreta ens deixa el PR-57 que va pel barranc del Carrascalet a passar junt al vèrtex del Montcabrer. Però el grup seguix camí avant fins arribar junt al mas de la Foia Ampla. Per allí passa el GR-7. (10.53 h).

Un primer grup (de dos), se’n va per l’esquerra per l’assagador de Mariola, acompanyats per les marques del GR-7 i del PR-57 per a tornar a la font de Mariola pel mas dels Arbres.

Els demés fan una segona divisió uns pocs minuts més avant (10.57 h). El grup B seguix pel  GR-7 amunt, junt al barranc dels Paradets. Per senda, deixen el GR-7 i el camí de Llopis per l’esquerra per a fer-ho més curt, estalviant-se anar a les Saleretes.

A partir d’ahí faran el mateix recorregut que el grup A, encara que van una hora davant. Cava Gran, cava de Don Miguel, mas dels Arbres i font de Mariola. (14.10 h).

Tornem al grup A en el punt de la divisió (10.57 h). Giren a la dreta, entrant per una senda pedregosa i ascendent, amb les marques del PR-57, que ens portarà al desitjat Montcabrer. Tan desitjat que el remat és un sprint digne del Tour entre Félix i Manolo. No cal foto finish: guanya Félix, que toca mare per un cos. Al vèrtex arribem a les 11.40 h. Allí arriben tres que venen de Sant Cristòfol.

Moment d’èxtasi senderista en el cim de 1390 m, contemplant el Comptat, el Benicadell, el Mondúber, la Serrella, Aitana, la Font Roja, etc. Foto i a baixar.

Passant per la vertical del vèrtex en la font del Pouet, arribem a les Saleretes a les 12.25 h. Punt clau on es creuen els coneguts GR-7 i el PR-27. Allí hi ha un indicador d’un sender nou: el GR-330. Un recorregut estimulant que passa per totes les zones de muntanya des de Dénia fins a Oriola. Són 456,6 km dividits en 20 etapes. Ací estem enmig de l’etapa que fa nou: Alcoi-Alfafara.

Seguim avant quan ve de cara un grup d’uns vint-i-cinc senderistes, cosa poc habitual per a nosaltres i menys per l’interior. Bon dia, adiós, bonjour, goodmorning.

Arribem a la cadena per a on, per la dreta pujàrem al Teix xafant molta neu el 25 de gener d’enguany.

Directes a la cava Gran, del terme d’Agres, magníficament restaurada. (12.45 h).

Seguim pel camí del Portell. Venen de cara uns xicons que van un poc despistats. Curiosament no porten mapes, ni tracks, ni bruixoles. Porten una arma poderosa: parlar i preguntar.

No ens desviem a vore la cava del Buitre i, en una recolta del camí, que baixa a la Foia Ampla, seguim al recte per una senda pedregosa però ben clara. És la ruta 6 del Parc Natural, marcada de verd i blanc. Passem per allò que es coneix com a “camp de calaveres”, eixes roques verticals, blanques i tallants. Anem per la cresta de la penya del Rellotge. Al front, Bocairent. Baixem un escaló de 4 metres i de seguida en pugem un altre de 3 metres (més fàcil).

Arribem a la sorprenent cava de Don Miguel, tan ben descrita per Rafael Cortés en la seua convocatòria. Les 13.50 h. Pal dels PR-104 i PR-370.

Després d’admirar la cava, baixem per bona senda al mas del Arbres. Ja estem en la bassa del mas dels Arbres en el racó del Cirer. Per l’assagador de Mariola, acabem plàcidament caminant mitja hora, arribant a la font de Mariola i l’autobús a les 14.35 h.

A dinar al restaurant L’Estació de Bocairent. No molt ràpid el servici, però molt bé com sempre.

En acabar, Pablo Flández i Elias ens conviden a bombons i licors. Pepe Tortosa, degà i autoritat del dia, anuncia que Ramón Biforcos ha fet els 2000 km i que Joan Romero ha superat els 50 pics.

De tornada, Vicent Ibàñez anuncia que portarà i guiarà una visita a l’IVAM el dijous 23 a les 11 h.

Bon viatge als del Camí i un abraç a Ximo.

Josep Requena