Este dimecres hem fet la magnífic marxa lineal: el Ràfol de Salem – alt de Benicadell – Beniatjar, oferida per Vicent Soler, Ximo Soler i Toni Pastor.

Amb ella, el nostre grup, AGMTV, participa en la iniciativa commemorativa de la federació “60 Aniversari de la fundació de la FEMECV, en l’activitat ASCENSIONS a cims de la comunitat VALENCIANA”.

Hem sigut quaranta-nou senderistes.

Aparcat l’autobús en el Ràfol, tenim davant, en un dia ventós, la imponent silueta de la serra de Benicadell, mur de roca de vint-i-cinc quilòmetres que separa la Vall d’Albaida del Comtat.

Situats en un pal del PR 213 (que seguirem, amb les seues variants), iniciem la caminada a les 8.30 h. Fem una primera foto de grup. Com estava previst, el grup de l’alternativa B seguirà per una senda que va a les Fontetes, per a finalitzar a Beniatjar.

Els de la A, comencem a pujar per un camí estret fins a l’ermita de Sant Blai.

Els demés, entrem en un seder preciós que va, en una zona molt verda i ombrívola, per la serreta del Ràfol.

Arribem al Portet. Està a 488 msnm. Des de l’eixida, ja hem pujat 188 m. Són les 9.10 h. Toquem uns metres del camí de l’Hort, ample, i continuem per la dreta, sempre cara amunt, per senda.

Eixim ara a la pista de l’Ombria de Benicadell (o de la Font Freda), pista forestal per la que caminarem hui en diferents trams. Arribem a la Casa Forestal de les Planisses a les 9.55 h. Parem a esmorzar fins a les 10.20.

Reprenem. Allí mateix, una barrera en la pista impedeix que els vehicles entren en l’Ombria de Benicadell. En un quart d’hora, arribem a un indicador del 213 que marca a l’esquerra l’inici de la senda de pujada: el Camí de la Penya.

Primer, escalons de pedra i baranes de fusta. De manera sinuosa, la senda ens deixa baix del Cingle. Un poc més amunt, passem per una gran paret vertical decorada d’hedra. Les 11.05 h.

Al fer una revolta completa cap a llevant, quedem visualment alineats amb Beniatjar i l’eix del seu carrer principal, per a on caminarem al final.

A les 11.20 h, arribem a un indicador de senders. Del 213, que portem, i del 184 i 222. A la dreta i a 8 minuts, la nevera de Benicadell. És una extraordinari exemplar de la indústria de la neu, ben conservada, coberta íntegra, de 640 m3 de capacitat i planta circular.

I, senda de la Penya amunt, de cara a l’imponent final, arribem al descans del Planet del Pouet, mentre una parella baixa amb un gos. En eixe punt ja tenim una vista del Comtat i de la solana de Benicadell. Per allí veníem un 10 de desembre de 2014, pujant pel Regall des del port de Salem.

Queda rematar, superant el final de roques verticals, a cavall entre dos fondàries: la Vall d’Albaida a l’esquerra i el Comtat a la dreta. Arribem al vèrtex dels 1104 m de l’Alt de Benicadell a les 11.40 h.

Ara són moments de gaudir. El dia ventós dóna la recompensa d’una visibilitat perfecta. Caroig, el Penyagolosa, la mar, Penyalba i Montdúber, la Safor, Montgó, Bèrnia, Serrella, Aitana, Maigmó, Montcabrer i tot un seguit de muntanyes entranyables. A banda i banda, una enramada de pobles, els pantans de Beniarrés i Bellús.

Fem una foto en el vèrtex amb la bandera commemorativa dels seixanta anys de la FEMCV i toca baixar.

Per la mateixa ruta d’adés fins arribar al final del Camí de la Penya, passant per les baranes de fusta i escalons de pedra, tornem a estar en la pista de l’Ombria de Benicadell. Les 12.50 h.

Però seguirem per l’esquerra cap a ponent. En 25 minuts arribem a una eixida de la pista per la dreta. És una senda que baixa cap a Beniatjar. Passem per una casa en ruïnes i per un pou a un treballa una motobomba.

Immediatament, un pal del PR 213.1 que ve de les Fontetes, ruta per la que han vingut els companys de l’alternativa B.

Abans d’entrar al poble, a l’esquerra estan indicades les pintures rupestres del barranc de la Carbonera.

Travessem Beniatjar. Al final, després de la rotonda espera el bus. Abans de la rotonda i en l’edifici de l’Ajuntament, els companys de la B estan estratègicament ubicats en el Centre Social i Cultural, on han rebut una merescuda recompensa en forma de cervesa. Les 13.10 h.

Canviats, anem a dinar al restaurant Génesis de Castelló de Rugat.

Josep Requena

Descarregat el track