Alta assistència a una bona marxa preparada per Joaquim i Vicent Soler. Cinquanta-set senderistes en una dia de bon oratge per a estar a mitjans de febrer.

La volta s’ha iniciat en l’estació de Vallada incorporant-nos al PR-305, que seguim remuntant el barranc dels molars fins a l’Altet de la Barraqueta, en la serra de la Plana. Baixar per magnífic barranc de la Perereta i empalmar amb el barranc de Terrassos i el SL-87, acabant en la venta de Boquella. Una gran etapa.

Iniciem el dia al costat de l’estació a les 8.50 h, allí on el PR-305 empalma amb el gran GR-237 que li pega la volta al massís del Caroig. De matí els núvols tapen el sol i es mou un vent fresc i suau que no molesta.

Passem per baix del tren i de l’autovia. Passem per damunt d’una sequiola i pugem per un talús a un camí que gira a la dreta entre camps. Arribem a una bifurcació a on acaba el camí cimentat. En un cartell del PR-305. i al costat del corral del Rei, s’incorpora Eduard Castelló. Les 9.22 h.

El camí és pitjor, de pedra solta i ascendent. Als 7 minuts, el PR-305 es bifurca en dos.

El ramal de la dreta pujarà pel camí vell d’Enguera a la culminació de la serra de la Plana. El de l’esquerra, el nostre, pujarà paral·lel pel barranc dels Molars per una senda molt ben condicionada. Al quart d’hora, passem d’esquerra a dreta del barranc per un mur.

La senda continua amunt, bonica entre arbres i fàcil de transitar.

La senda es separa en una revolta un poc del barranc. Parem a les 10.08 h a esmorzar. Bon lloc triat pels Soler. Trenta-cinc minuts de descans i reprenem, que encara queda un tram de senda que pujar fins arribar a la culminació de la serra de la Plana. Arribem a l’Altet de la Barraqueta on hi ha un pal del PR-305. Indica “La Plana, serra d’Enguera. 582 m”. Estem en la ratlla entre els termes de Vallada i Enguera, entre la Costera i la Canal de Navarrés. Allí fem la foto de grup. Les 11 h.

Un poc de descans i fem la divisió. El grup B, guiat per Vicent Soler anirà per la dreta i baixarà pel camí Vell d’Enguera, pel PR-305 al cartell d’adés i acabar per la dreta en la venta de Boquella.

El grup principal recorre els metres del pla de la serra, ara en terme d’Enguera per a començar una baixada forta per una senda que va per la cañada del Pozo. Baixant, es veuen masos aïllats i la carretera d’Enguera a Navalón. Al final la costa es suavitza i la senda es fa més fàcil. Acaba en el camí de La Plana, mig cimentat. Girem a l’esquerra. Al costat està la casa de la Perereta.

De seguida, deixem el ciment, passant a un camí de pedres entre vegetació. Abandonem prompte eixe camí per l’esquerra per a baixar per senda a la capçalera del barranc de la Perereta. Les 11.50 h.

El llit del barranc està llaurat i abancalat. Tindrà uns 10 m d’amplària. La senda va per la dreta barranc avall.

A les 12.03 h acaba la comoditat de la senda. Entrem en la part estreta i bonica del barranc i entrem de nou en el terme de Vallada. Eixe tram de barranc, encara que encaixat i que requerix passar-lo amb compte, és molt pintoresc.

Al final, s’eixampla un poc, anant a parar a la seua confluència amb el barranc de Terrassos. Les 12.27 h. Allí hi ha un pal indicador del SL-87. El SL, circular. A la dreta, pel barranc de Terrassos va a les ruïnes de la casa de la Maravillosa, baixant cap a la venta de Boquella per on punt per on passarem després.

La nostra ruta des del pal és girar a l’esquerra per un camí que baixa entre les parets verticals del barranc de Terrassos. El llit del barranc tindrà uns 100 m d’amplària.

A les 13.09 h, a l’esquerra i junt a la paret del barranc hi ha una formació de roca exempta, un dit vertical.

A les 13.15, arribem a la zona cultivada. Un cartell del SL-87, amb mapa detallat. A l’esquerra, el cotxe d’Eduard. Enfront, una casa. Junt a la seua tanca, un cavall jove de pell clara ens mostra les seues habilitats equines.

Per camí asfaltat arribem a les 13.30 h a un altre cartell que marca a la dreta el camí que completa la circular del SL-87.

Seguim avant fins arribar al barranc de Boquella. Girem a l’esquerra, incorporant-nos a les marques del GR-7, per on passàrem el 15 de gener de 2014, acabant l’etapa des de Benali.

Queda passar per davall del tauler nou del pont de la via del tren, arribar a la venta de Boquella i, en la gasolinera, arribar a l’autobús. Les 13.50 h.

Anem a dinar al restaurant Perales de Moixent. Bon dinar i a bon preu.

Josep Requena

<Descarrega’t el track>