Descarrega’t el track

La segona marxa del curs li la deguem a Vicent Soler i també a la col·laboració de Ximo Soler. Els desitgem als dos una reincorporació plena, com sempre.

En uns dies de meteorologia anormal, recentment entrats en la tardor o primavera d’hivern, es passa per moltes pluges, dies de calor inapropiada i, hui, pronòstic incert. Ha plogut este matí a València i en altres comarques valencianes, però el dia nostre ha sigut modèlic.

L’etapa consistia en una volta circular d’11 km per la part alta de Titaigües, passant per zones molt pintoresques i amb vistes extenses. El traçat coincidirà, a trams, amb el GR-37, de 70 km que recorre el perímetre de la subcomarca de l’Alto Turia, amb el PR-337 (“ruta de las Fuentes de Titaguas”) de 16 km i amb el SL-30 (Titaguas-La Tejería).

La assistència de hui ha sigut de cinquanta-dos senderistes.

A Titaigües hem començat a caminar a les 9.20 h., pujant pel camí de La Zarza fins a la font del mateix nom, situada junt a una àrea de descans. Un pal indicador marca que el GR-37 continua pel camí recte, mentre que el PR-337, recte també va cap a la font de El Hontanarejo i, a la dreta, el mateix PR va a la font del Barajuelo. Serà el nostre. Abandona l’asfalt, entrant per un caminet que de seguida es convertix en senda ascendent i sinuosa entre pins. De tant en tant hi ha en la senda pallets mig colgats, posats per a facilitar la baixada de les bicicletes de muntanya.

A les 9.42 h s’acaben els pins i eixim al sol. A l’esquerra hi ha com un ullal amb joncs protegit per barana de fusta. A la dreta, vista extensa sobre Titaigües i la gran plana. El PR-337 seguix recte, mentre que Vicent ens du per l’esquerra i amunt fins arribar al mirador de la Loma. Les 9.50 h. Hi ha taules idònies per a l’esmorzar i descansar.

Al costat hi ha una fita amb base cilíndrica que forma part  de la Xarxa d’Estacions de Referència GNSS de l’Institut Cartogràfic Valencià. Foto de grup. Les 10.25 h.

A l’est tenim el cim desafiant de La Lámpara (1069 m) al que hui no pujarem. Un cartell informa del senders de la zona.

Entrem a una senda entre pins que aboca al camí de La Lámpara, a on tornem a trobar el GR-37 i el PR-337. A l’esquerra, 13 minuts camí avant i arribem a una bifurcació. Per l’esquerra, passant per La Canyada Barriga se’n van els de l’opció B i el GR-37. El grup A seguix camí de La Lámpara avant. Passem un gran tallafocs, límit dels termes de Titaigües i Alpont i el punt més alt de l’etapa, a 1070 m. Caminant, tenim enfront els aerogeneradors de la zona. A la dreta, l’aldea de Baldovar.

A les 11.25 h, arribem a una altra bifurcació a on, a l’esquerra, està la font de El Barajuelo (1025 m).

Abandonem el camí de La Lámpara i seguim per un caminet pedregós lleugerament ascendent que arriba a un coll a 1061 mentre la Loma de la Hoya del Hacha a l’esquerra i el Monperet a la dreta. A la dreta està també la Mina de las Cambrillas, d’a on s’obtenia caolí per a fer la pasta ceràmica de la porcellana. Només baixar del coll, a dreta i esquerra, arribant al camí del Barajuelo, pel què girem a l’esquerra, hi ha més pedreres abandonades d’argila de dimensions reduïdes. De tant en tant, passem per tolls d’aigua, degut a les pluges passades i a la propietat impermeable de les argiles.

Tornem a passar el tallafocs d’adés, el de la ratlla de termes i, a les 11.53 h arribem al collado de las Cambrillas (1008 m) a on es bifurquen senders. El GR-37 i el PR-337 se’n van per la dreta i per l’esquerra, pel camí ample continua el GR-37 i el PR-337 i la nostra ruta va per un camí més estret, també a l’esquerra que, als 5 minuts porta a la font de La Hoya del Hacha (les 12 h).

Un poc més avant, tornem al camí ample i al punt per a on vingueren els del grup B.

Passem al costat d’un camp amb pomeres i codonyers, abandonem el camí ample passant pel costat de les ruïnes dels Corrales de la Hoya del Hacha. Anem per senda, parets de roca a la dreta i barranc de La Tejería a la dreta.

Arribem a una bifurcació de senders en “T”. A dreta i esquerra, el SL-30 (Titaguas-La Tejería). Girem a l’esquerra que passa per una indicació que ens porta a les pintures rupestres de El Rincón del Tío Escribano, mostra de l’art rupestre llevantí esquemàtic, amb una antiguitat entre 5000 i 6000 anys. (12.50 h).

Tornem a la senda del SL-30, que baixa per un traçat atractiu. Les parets de roca ara a l’esquerra. Passem el barranc i amunt, passem junt a un for de calç.

Per fi, la senda acaba a les 13 h per última vegada en el camí de La Hoya del Hacha, que ara està asfaltat.

Anem camí avall, passant per l’ermita de El Remedio, original del XIV, que ha tingut ampliacions, destruccions i reconstruccions.

Arribem a Titaigües a les 13.30 h.

Anem a dinar al restaurant Los Pacos de Xelva, un dels habituals del grup.

En acabar, Bonmatí i Rafa Sáez conviden a licors i bombons pels seus 25000 i 6000 km.

Hui, Amèlia ha triturat la marca dels 3000 km. Baronessa Azul.

Josep Requena.