Ximo i Vicent Soler han fet una marxa molt bonica i apropiada per a l’època per la serra d’Espadà. Circular des de Tales, S’han basat en la ruta 2 dels senders de Tales, a la que li han afegit el Rodeno, el Montí Menor i la font del Montí.

De viatge ha hagut una retenció per obres en l’autovia, que ha retardat la programació més d’un quart d’hora.

Eixim de Tales a les 9.30 h. Passem junt al cementeri i travessem el barranc de l’Ullastre. Un quart d’hora de camí cimentat, que deixem per la dreta per una senda entre pins i sureres per l’esquerra d’un barranc. A les 10.06 h, arribem a una placa homenatge a un membre del grup senderista de Tales, Pas a Pas.

Seguim pujant i, en el límit de termes entre Tales i Onda, parem a esmorzar a les 10.35 h. Molt bona ombra i un marge de pedra per a estar còmodes. Estem en el Montí Menor, i per allí passàrem un 24 de febrer de 2010 per a fer el Montí. Per aquella zona hi ha trànsit senderista amunt i avall.

Mitja hora de descans i a seguir. En sentit contrari que aquell dia, baixem un poc i pugem, per a abandonar aquella ruta per la dreta i, fent una bona baixada per una senda bonica, acabar a les 11.30 en el corral de la Motxenta. Cobert, té la singularitat de dos fileres d’arcs de pedra en l’interior.

Anem ara pel camí Vell d’Artana, per on passen el PR-139 (Tales-Penyes Aragoneses) i també el PR-161 (circular Onda-Suera-Òrguens de Benitandús-Penyes Aragoneses), sender pel que transitarem més temps. Arribem a la font del Montí a les 11.45 h. Foto de grup.

Per la dreta, pel camí Vell d’Artana, ens deixa momentàniament el PR-161. Seguim el PR-139 A l’esquerra, una caseta refugi de pedra seca. En baixada, arriba al camí de la Font de l’Ullastre. Hi ha una casa amb gossos i bidons d’aigua. Acabem d’empalmar amb la Ruta 2 dels senders de Tales, que ja no deixarem. Ací, Ximo ha preparat la divisió. Per la dreta els del grup B aniran directament a Tales. El grup principal a l’esquerra.

Camí avant, a l’esquerra, una altra construcció de pedra seca. Una coberta molt baixa i porteta per a donyets. Entrem en el terme d’Alcúdia de Veo. A les 12.40, deixem el camí per la dreta. De seguida un toll d’aigua tèrbola amb una serp. La senda, ascendent, és el camí de Veo a Artana, que va junt al barranc d’Aín. Entre pins i sureres, la senda té bons trams empedrats. Un primer pi travessat (després serà un drama). Arribem als corrals de la Basseta. De l’esquerra puja una altra senda empedrada amb marques de SL. El SL-161 seguix recte cap a Benitandús. Girem a la dreta i amunt per camí, arribant a les 13.22 a un desviament a la dreta que porta a un emplaçament de trinxeres, molt ben conservat, on estiguérem amb Teresa Casquel un 22 de febrer de 2006.

Tornem arrere i seguim camí avant, passant junt a l’aljub de la Llosa. Un poc més avant, en un lloc on tornem a haver trinxeres a l’esquerra i unes lloses de rodeno grans a la dreta, per la dreta empalmem amb una senda. Eixa senda anirà per una cresta molt bonica, barranc de l’Ullastre a la dreta i el barranc Fondo a l’esquerra. El traçat és sensiblement horitzontal. Hi han alternativament murs de pedra baixos a esquerra i dreta. Però la característica del tros és la gran quantitat de pins tombats per algun temporal de vent. Molts pins, alguns ben grans, arrancats de soca-rel. Uns altres amb branques grosses partides. Una llàstima, en un paratge on tot és bosc i verdor.

Un poc en baixada, arribem a les 14.13 a la penya Negra, que torna a estar en terme de Tales.

A partir d’ací vindrà la baixada llarga i incòmoda que havia anunciat en l’autobús Ximo.

Arribem a un tros de camí que va de cara a una porta de ferro. Abans, l’abandonem per la dreta per senda, sempre en baixada. Trams empedrats.

A les 14.45 arribem a les primeres cases del poble. Hi ha una font retolada “Font de Montí”. A l’esquerra i dalt, les restes del castell de Tales.

Entrant al poble veiem als amics del B en una taula al carrer fent-se unes desitjades cerveses. A canviar-se a l’autobús. Final, a les 14.50 h.

Anem a dinar al restaurant Payma.

Molt ben atesos, sobretot per un cambrer enèrgic. Cambrer que, en acabar de dinar, participà en una partida al futbolí: Madrid-Barça (ressultat, Madrid 2 – Barça 6).

Josep Requena

<Descarrega’t el track>