Descarregat el track

S’ha fet una ruta enriquidora i instructiva per una part del sud terme de Sogorb, la de la serra Calderona. Vorem llacunes formades a partir d’excavacions mineres, a on després s’han format ecosistemes. També una sèrie de grans masies, especialment la masia de Ferrer, on hi ha un aloixament rural, i la del Gabacho, la de més interès històric. També dos arbres monumentals.

Ben preparada per Santiago Vandellós, Joaquín F. Pedrón i Fernando Martí, hem acudit en cotxes a l’entrada de Geldo, per a anar junts al punt d’eixida

En el lloc triat, hem aparcat, començant a caminar a les 8.40 h. Hui s’ha notat la pujada de temperatures anunciada.

Allí estava la llacuna Rosa a la cota 345 m. De 26.400 m2 de superfície, es la de més profunditat de totes: 25 m.

Comencem a caminar pel camí d’El Portillo, que el tocarem molt hui, a l’anada i a la tornada. El camí està asfaltat i fa pujada. De seguida, girem a l’esquerra pel camí de la Hoya de la Albaida. De terra i amunt. Comencen a haver, a esquerra i dreta, oliveres velles de tres branques que ixen des de l’inici. A les 9.03 h, arribem al final de la pujada. A 465 m. Baixem a la llacuna d’El Portillo. Les 9.11 h. Hi ha un mirador. De 6000 m2 i 8 m de fondària.

Li peguem la volta a la llacuna per la dreta, entrant un poc en el camí de Soneja a Gátova.

El camí ara fa baixada. Sender ecològic, tornant al punt inicial d’adés. Hi ha un pontet de fusta, un mirador i àrea de descans.

Seguim. A les 9.28 h, arribem a Cuatro Caminos, un encreuament del d’El Portillo i el de Soneja a Gátova. Abandonem l’asfalt. Tirem per la dreta pel camí de Ferrer. De terra.

Arribem a les 10.05 h, a l’impressionant complex de la Masía de Ferrer. És una finca de moltes hectàrees. Tot reformat i treballat. El gran edifici principal el feren alberg. Al costat hi ha un riu rau i vinyes.

Seguim un poc avant. Girem a l’esquerra, passant el pont del barranc d’Agua Amarga. Arribem a un enorme hivernacle. Espectacular. El voregem per l’esquerra. Al costat, una retroexcavadora està treballant per a ampliar-lo.

A les 10.20 h, arribem a l’olivera Morruda. Un monument. Un arbre d’uns 1150 anys i 6.40 m de diàmetre. Fon restaurada per subscripció popular. Uns cartells informen sobre la olivera i les rutes del terme de Sogorb. Allí esmorzem i fem la foto de grup.

A les 10.55 h reprenem la marxa. Passem junt a la retroexcavadora i l’hivernacle, però per l’altre costat pel camí d’El Portillo. L’abandonem per anar en pocs metres, junt al barranc d’Agua Amarga a vore un arbocer centenari.

Tornem al camí asfaltat, passem en sentit contrari junt a la Masía de Ferrer. Ara, per l’esquerra anem per un altre camí ascendent. El camí de la Masía de Ferrer, trobant a l’esquerra un gran aljub. A les 11.43 arribem a 506 m. Ara a baixar.

Després de passar pel Plano del Águila, ens desviem per la dreta. És un camí costerut i pedregós que arriba al punt més alt del dia: 530 m.

Queda fer la baixada, fins als 400 m, arribant a les 12,38 h a la llacuna d’El Gabacho. És propietat de la Masía de la Virgen o d’El Gabacho. La superfície d’aigua és d’uns 32.700 m2 y uns 20 m de fondària. A diferència de les altres, es continua amb l’extracció d’argila, per lo que va canviant.

La imponent Masía del Gabacho, que la tenim darrere, és de grans dimensions. En temps de la guerra civil, mentre el govern estava a València, va ser residència durant un temps del president del Govern de la República, Juán Negrín i, també caserna general de l’exèrcit republicà. Consta de dos plantes, de 800 m2 cadascuna.

Continuem pel camí d’El Corral del Gordo, passant junt a la masia. Per camps llaurats del Gabacho, tornem per última vegada al camí d’El Portillo i acabant en els cotxes junt a la llacuna Rosa. Les 13.30 h.

Anem a dinar a l’Asador Aguilar de Sogorb.

Vicente Motos ens convida a herbero, moscatell i aiguardent, mentre que Jeroni repartix bombons fets a la Vila.

En acabar, pren la paraula Rafa Cortés. Primer ens diu que l’amic Elies, que no ha pogut vindre hui, li ha enviat, com ho fa sempre en directe, les dades de hui, que són:

Els 3000 km de Vicente Motos i els 2000 de Jeroni Lloret, motiu de la deferència de hui.

I que Jorge Beltran ha completat els 4000 km.

Acaba proposant un brindis pel dia de la Dona, representades per Isabel i Yolanda.

Notificarà l’activitat fallera que es farà el dimecres que ve.

Josep Requena