Descarregat el track

La ruta de hui ha sigut un bon recorregut per terres altes de la serra de Javalambre, eixint del poble aragonés de La Abejuela.

Anant en l’autobús, José Ramón Domingo, guia de hui, ha fet uns apunts, referits a les característiques exigents d’un primer tram que serviran per als qui opten per l’opció B.

Arribem a l’entrada de La Abejuela i comencem a caminar a les 8.45 h. Fa fresca, no molta.

Travessem el poble pel carrer principal, passant per l’església i, al final, pel llavador públic.

Al eixir, pel camí de La Ceja, un cartell indica “Ruta de los Pocicos”. Realment crec que passarem per algun d’eixos pocicos.

De seguida parem en el camí. José Ramon indica que els de la B han de seguir camí avant, mentre que els de l’A se n’eixim per la dreta senda amunt. Els dos grups ens tornarem a trobar prompte.

La pujada de l’opció A és per una senda un poc perduda però ben identificable. És la part més costeruda del dia. A mitjan pujada comença a anar roba fora.

Després de passar junt a un camp sense llaurar seguint per un caminet pedregós, arribem a una pista bona que porta a les 9.37 h a un creuament de camins. Allí han arribat abans dels de la B.

Els dos grups junts seguim per una senda que, a les 9,43 h passa al terme de la Iessa. Va junt al barranc de Juan Blanquilla. És un esplèndid savinar. A les 10 h, passem, junt al barranc per un punt que serà per a on tornarem a passar de tornada a les 12.52 h (la ruta té tres trams circulars i estem parlant del primer cercle). Seguint barranc amunt, passem per una primera basseta circular amb poca aigua i verdosa, quan passem de senda en el barranc a camí. Arribem a les 10.13 h a una pista i un camí més estret que ix oblicu per l’esquerra. Serà el que portarà a l’Alto de Juan Blanquilla. La pujada és suau, a la dreta es veu el corral de Juan Blanquilla entre camps. A la cota dels 1250 m, arribem a les 10.20 h. Allí bufa un poc un vent fresc, per lo que José Ramon opta per baixar a buscar un lloc adequat per a l’esmorzar.

Ho fem pel vallejo del Agua. Una barrancadeta en zona boscosa. D’un pi penja enigmàticament una escala de fusta de tisora. Els pins estan infestats de processionària.

Passem un rosari de bassetes. La primera, a la dreta. Després, una font seca, una caseta i bassa. Després, una construcció de pedra seca cilíndrica. Finalment, la font d’El Vallejo del Agua, amb bassa quadrangular.

A les 10.45 arribem a un pla. A la dreta hi ha una caseta de fusta. Parem allí a esmorzar. A les 11.15 h, tornem a la marxa, després de la foto de grup. Camí a l’esquerra. Arribem a una bifurcació de pistes. Estem en el camí Viejo de Abejuela. Les 11.20 h. Per eixe camí i per la dreta, tres opten per anar directament a la Iessa, mentre que el grup va pel mateix camí, però per l’esquerra. Prompte, abandonem eixe camí per un altre a la dreta que passa pel costat del corral del Chero. A la dreta, prop estan unes moto serres, segurament tallant pins. A les 11.30 h, una altra bifurcació. Seguim al recte. A la tornada, a les 12.15 h, passarem tancant el segon bucle i anant pel camí que ara ix per l’esquerra.

Camí avant, a les 11.40 h, una altra bifurcació inici del tercer bucle. A la dreta. Arribem junt a la carretera CV-345. La Iessa està a 2 km a la dreta.

Sense tocar la carretera, girem a l’esquerra, culminant el tercer bucle a les 12.10 h. A la dreta. Arribem a les 12.15 h a tancar el segon bucle. El soroll dels qui estan esporgant, a l’esquerra.

A les 12.20 h, arribem al camí Viejo de Abejuela d’adés, però més a llevant. A la dreta.

Vint minuts després, abandonem el camí per pinada a l’esquerra que ens deixa en el barranc de Juan Blanquilla, el d’abans, tancant el segon bucle. Girem barranc avall, passant per la zona de les savines. Arribem ales 13.10 h al punt a on ens trobàrem A i B a les 9.37. Girem pel camí a la dreta, tornant a La Abejuela, travessant-la y acabant en l’autobús a les 13.45 h.

Anem a dinar a la Iessa, restaurant El Bosque Encantado. Ben amples en taula i menjar estil italià.

Ramón Biforcos convida a bombons Caja Roja i Fèlix Torres herbero i aiguardent Canteira Nova i Moscatell de Torís.

Rafa Cortés anuncia que el Comité Semi-Secret, després de deliberar amb els qui han preparat la marxa ha acordat que l’alt de Juan Blanquilla computarà per als VINT-I-CINC MILS. Per això, hui en van CINQUANTA-MIL Xavier Beltran, Jaume Lorente i Fèlix Torres.

Josep Requena