Descarregat el track

La ruta de hui l’han preparada Paco Puchades, Joan Romero, Manolo F. Feijoo, ajudats per Carlos Polo.

En un dia bo, fresc propi de l’època en què estem i visibilitat modèlica, hem fet una molt bona circular, que, eixint del port d’Arenillas, anirem per la senda d’El Vergel, empalmant amb la senda de Los Contrabandistas, tocant el PR-63.5 i tenint com a cota, l’alt de Las Palomas, puntuable.

Durant l’anada, Joan Romero ha fet la descripció.

L’autobús ha aparcat en el mateix port d’Arenillas. Quaranta-quatre senderistes.

Eixim a les 8.43 h. Passem la carretera i junt al mas de la Ventisca, que té una gran porta de ferro.

Allí agafem la senda d’El Vergel, que serà nostra durant més de mitja jornada. Només comencem a pujar un poc, tenim a l’esquerra el magnífic Penyagolosa, enllumenat pel sol del matí.

Al quart d’hora, la senda baixa, anant ara per una microreserva de flora. Molta vegetació variada de matorral. La baixada acaba a les 9.44 h, passant el barranc del Gollizno. Entre un esplendor vegetal, està a l’esquerra la font del Vergel. Un cartell indica que a 1,1 km està la font de Juan Roya.

Tornem a muntar. Esta serà més llarga. La senda va de cara a les parets verticals de La Sierra. A l’esquerra, en Las Piedras del Villar, podem vore una finestra natural. La vegetació adquireix eixos colors de la tardor tan especials. Mirant a la dreta, es veu en tota la seua magnitud el Alto de Pina i, blanca, ermita de Santa Bárbara. A l’esquerra, el mas de Noguera, les parets de la cova de Cerdaña i la filera d’aerogeneradors. La brisa de hui és suficient per a fer-los treballar.

En arribar a El Portillo, al sol parem a esmorzar. Són les 10.30 h. En la paret de roca, en la cova d’El Portillo, han posat unes figures de betlem.

Movem a les 10.55 h, passem El Portillo, passant a un altre paisatge. El pla de La Sierra. A les 11.17 h, parem de pujar, per la dreta continua la senda d’El Vergel, que ens la trobarem més avant.

Anem per l’esquerra per una senda estreta, clarament identificable, encara que amb vegetació, que porta a les restes del mas de Calvo. Baixem a un camí i girem a la dreta, un poc de baixada, perquè passem la capçalera del barranc de l’Escoprón.

Tornem a pujar seguint el mateix camí de l’alt de la serra. A la dreta hi ha una carrasca espectacular, amb les arrels abraçant una enorme roca esfèrica.

Arribem a les 11.47 h a la masia de San Juán. De seguida, abandonem eixe camí, girant per la dreta per la senda de Los Contrabandistas, que serà ara la nostra ruta. A les 12.10 h, per la dreta, li arriba la senda d’El Vergel que havíem deixat adés. Per l’esquerra, el camí de Cirat i de La Fuente de la Higuera, que va junt al barranc d’El Estajo.

A les 12.42, arribem a un pal indicador del PR 63.5. Este tram ha sigut pla, però comencem a pujar i no deixarem de fer-ho fins que a les 13 h, arribem al vèrtex de l’Alto de las Palomas, de 1156 m. Puntuen els qui no el tenien i foto de grup.

Queda fer una bona baixada, sempre per la senda de Los Contrabandistas, per acabar en la masia de la Ventisca, el port d’Arenillas i l’autobús. Les 13.50 h.

A dinar a l’Álvaro de Viver. Bo com sempre.

En acabar, Gregoria i Rafa Saez conviden a licors i bombons pel seus 5000 i 7000 km.

Rafa Cortes proclama a Vicent Gran Senderista, en completar hui els 5000 km.

Josep Requena.