Preciós i estimulant, el recorregut de J. Vte. Pastor per Aras de los Olmos. Molt apropiat per a l’època de calor. Ens estem especialitzant en barrancs i zones aquàtiques. Després dels Canalons, ara el gran barranc del Regajo, la setmana que ve els estrets dels Millars i el fi de curs, baixar a tres cales.

La marxa d’ahir va ser perfecta. Circular des d’Aras de los Olmos, aprofitant bona part del SL-22, i tocant el PR-307 i el GR-37, hem anat quasi mitja marxa pel barranc del Regajo, extraordinari, amb ombra, aigua i zones de pas de roques i d’equilibrisme”.

També s’ha fet exercici, pujant a la lloma de Tomás, de 1007 m i vist un parell de pins monumentals.

Quaranta-cinc senderistes humans més el Truco que hem eixit a les 9.08 d’Aras de los Olmos en un dia esplèndid. A eixa altura, de matí, al fer un poc de brisa es notava una fresca que venia molt bé.

Només eixir, ja anàvem pel SL-22, primer pel camí de la Hoya de Tomás, passant a senda junt al barranc del Tornajuelo, senda bonica entre pins.

Arribem a un punt on confluïxen els barrancs de Tornajuelo, el de las Tejerías i el d’Agua Buena. Allí estan les restes del molí de la Jarra: una bassa redona de recollida de les aigües, dos construccions del molí i, dalt a la dreta, dos cases. Aigües avall és al barranc del Regajo.

Però són les 10 h i, al costat de l’aigua entre roques parem a esmorzar.

A les 10.25 h, seguim, fent la passejada molt pintoresca pel barranc del Regajo. Du aigua. Als costats i en el pla del llit, molta vegetació. Passem l’aigua per guals de pedra moltes vegades. El barranc es fa un embut: entrem en el Estrecho de la Hoz. Parets laterals de roca juntes i verticals. Entrem en el terme de Titaguas a les 10.50 h. Més avant, un dic de correcció hidrològica que passem per l’esquerra.

Aigües avall, la senda, de moment, és agradable i plàcida, fins que arribem a unes roques i un bon toll d’aigua retinguda. S’ha de passar per l’esquerra pujant amb compte per la roca. Recorda un poc els Canalons d’Alcoi, però sense cadenes.

Després, trobem unes roques enormes que han caigut de les parets del barranc. Les passem primer per un passadís estret per la dreta. En superar les roques grans hem d’anar a l’esquerra i, arrimats a la paret, passar sobre pedres sobre l’aigua (algú col·labora afegint alguna pedra més en el pas). L’epopeia acaba en un tronc sobre l’aigua i el fang. Fent el funambulista cal completar la jugada. Els paparazzi estan apuntant amb l’objectiu a vore a qui cacen.

A les 12.15 el nostre sender, el SL-22 entra en contacte amb el GR-37. És un sender de 65 km i 5 etapes que envolta la comarca dels Serrans. Estem ara en la seua primera etapa, Aras de los Olmos-Titaguas. El GR-37 per l’esquerra, abandona el barranc camí de Titaguas. Seguim el barranc. Ara, SL i GR. Després d’un tram curt i tranquil, abandonem definitivament el barranc del Regajo, pujant per una senda a la dreta. El Regajo seguirà fins a desembocar en el Túria, prop de La Zagra, que coneixem.

La senda de pujada acaba en un replà on hi ha un camí. El punt és El Contador. Bona vista del final del barranc i del canyó del Túria. Anem amb el GR-37 a la dreta pel camí de la Burguesa, que deixem de seguida per una senda ascendent. Baixen dos senderistes. Tornem a entrar en el terme d’Aras. Passem la capçalera del barranc de Marino, sempre amunt i a l’ombra dels pins. Fa calor. De tant en tant passem pel sol i si fem una parada ens posem tots baix d’un pi gran. I pins grans en vorem després.

Tan lluny com a les 13.12 h, anant per senda, parem a l’ombra d’un bon pi en una bifurcació de camins. De l’esquerra ve el PR-307 (de 36 km) que ara seguirem per la dreta, mentre que el GR-37 se’n va a Aras pel camí de l’esquerra. El camí d’enfront és el cordel de Castilla.

Deixem de seguida el camí per un camí estret a l’esquerra, amb les marques del PR-307. Pugem a la Loma de Tomás, de 1007 m, punt més alt del dia. Allí està el Pino Gimeno, curiós exemplar en forma de para-sol. Passa un cotxe blau. Venen d’esporgar ametlers.

10 minuts més avant, un pal indica que a l’esquerra i al costat està el Pino Rebollón (Pinus nigra), arbre monumental que aprofitem per a fer la foto de grup. Les 13.35 h.

Seguim senda avall pel PR-307 de cara al poble, passem junt a un marge, capçalera d’un barranc, i completem la marxa passant junt al cementeri, el poliesportiu i el complex Aras Rural, que serà on dinarem.

De tornada, Pablo convida a vore la projecció de la pel·lícula “Intocable”.. Dimarts que ve a les 17 h.

I el dimecres tornem a tindre una altra marxa estimulant amb barrancs i tot.

Josep Requena

<Descarrega’t el track>