Descarrega’t el track

Efectivament, tal i com indicava el proponent José Vicente Pastor en la seua proposta d’excursió, a les 8.30hores els cotxes particulars han anat arribant al segon punt de concentració. Els cotxes anaven ben plens d’excursionistes per tal de minimitzar l’espai d’aparcament. Punt al qual s’ha arribat aproximant-se al poble de Calles en una eixida a la dreta ben senyalitzada cap a Fuente de La Losa i en passar un pas inferior de la carretera general. Des d’allà la comitiva de cotxes ha iniciat la marxa lentament cap al Collado Saletas degut a un camió-tràiler que la precedia.

Una volta els vehicles s’han deixat ben aparcats, amb un 1º centígrad de temperatura i amb un sol esplèndid que ja superava les carenes de la Sierra de Altacú de més a l’Est, a les 8:40, 41 excursionistes hem començat l’excursió. Una excursió que ha significat una volta per la comarca dels Serrans inèdita en els anals de la nostra agrupació. Des del Collado Saletas es dominava una gran planta de compostatge de fangs que la empresa EGEVASA tracta en aquest paratge de Calles..

Només emprendre la marxa de front a la nostra vista s’han divisat per la vessant sud de la carena dos cabirols que espantats d’una inusual visita han trescat amunt cap a les altures de la Peña del Romo. El fred del matí ràpidament s’ha superat per la immediata i animosa ascensió que sobre pista de muntanya ha dut el grup a passar per davant del dipòsit d’aigua contra incendis del Mas de Solaz a les 9:20 i eren les 9:40 quan hem arribat al Collado del Aire punt en el que s’haurien d’haver separat els grups de les opcions A i B. No ha hagut lloc a la tal divisió ja que el grup s’ha mantingut unit i no han hagut candidats per a l’alternativa B i tot seguit cap a les 9:55 hem parat a esmorzar.

Després dels cafès i pastes oferits per uns i altres, la marxa s’ha représ a les 10:25 i continuant per la pista de muntanya i en direcció decididament cap a l’Est, a les 10:50 hem fet el cim al Pic Castellano de 1.054 metres d’altura i puntuable per als 25 mils. La vista era magnifica ja que el pic, amb vèrtex geodèsic, domina tots els punts cardinals dels voltants. Al Sud-oest Calles, a l’Oest, Xelva i pel Nord-est quedava l’Estació d’Energia Eòlica d’Higueruelas. S’han fet les imprescindibles fotografies de grup i els escaladors del enfilat vèrtex geodèsic, la seua particular.

Iniciem el descens caminant una mitja hora encara en direcció Est i quan la pista agafa direcció Oest que significa el retorn al punt de partida, prompte passem per la Font del Mas de Castellano, i la seua l’ària recreativa amb un dipòsit d’aigua circular preparat contra incendis. Són les 11:25.

El camí continua per la vessant de migdia de la serra i després de les revoltes que exigeix el traçat de la pista, tornem al Collado del Aire a les 12:30 des d’on refarem el camí d’anada. Eren les 13:30 quan d’una manera molt agrupada i després d’haver caminat 15.1km., hem arribat al punt d’inici.

Ràpidament el cotxes s’han dirigit cap el restaurant los Pacos de Xelva on el ben preparat dinar ha tingut el colofó dels bombons de Joan Romero pels seus 50 mils y les begudetes de Ramon Biforcos pels seus 3.000kms.

Tots hem estat agraïts al proponent, d’haver passat un gran dia d’excursió.

AGiN