Descarrega’t el track

Puntualment abans de les vuit del matí els congregats al Col·legi d’El Pilar han partit cap Estivella. L’aproximació era en cotxes particulars i a mesura que s’anaven completant els mateixos han partit arribant al Poliesportiu d’Estivella sense cap dificultat.

Eren les 8:48 quan 48 senderistes s’han posat en ordre de marxa per iniciar una ronda circular per la comarca del Camp de Morvedre. .

Travessem gran part del poble d’Estivella en direcció est i als afores trobem xalets disseminats amb gossos lladradors.

Serveix com a referència en la llunyania el Castell de Beselga i cap a ell dirigim les nostres passes agafant el PR 368CV en direcció oest després de travessat un barranc molt fondo. Ràpidament passem les vies del ferrocarril València-Saragossa per un mini túnel i a continuació també travessem l’autopista A-22 València-Saragossa per un pas inferior.

Són les 9:00 quan agafem un tram llarg de la Via Verda de Ojos Negros del antic carril de la Compañia Minera de Sierra Menera que abastia de mineral de ferro a l’empresa dels Alts Forns de Sagunt provinent de les mines de Ojos Negros (Guadalajara) i prompte travessem un túnel d’aquesta via d’uns trenta metres de llarg que forada una gran penya de roca viva.

Hem deixat l’antiga via i al poc se separen els grups, l’A que pujarà al castell  i el B que continuarà tot recte per a després reunir-se. EL grup A prompte arriba a l’antic llogaret morisc de Beselga actualment poblat de xalets disseminats. Deixem darrere l’ermita que està als peus del castell i pugem a fer una visita ràpida a les restes del castell que està declarat Bé d’Interés Cultural. Les restes actuals, consolidades en una actuació arquitectònica del 2004, provenen d’una antiga fortificació musulmana amb una esvelta Torre de Guaita. El Llibre del Repartiment ja l’esmenta i el 1506 passà a la propietat de Jaume d’Aguilar que el va destruir per tal d’evitar que es feren forts els agermanats.

Continuem el nosre camí en direcció oest i arribem a un bifurcació on es reuneixen de nou els grups A i B i prenem tots junts direcció a la Font de la Llosa i més avant en una altra bifurcació agafem el camí del Blanquissar. Després de passar per una ombria que planeja i quan ja comença l’ascensió a la Penya Roja en un punt del camí entre sol i ombra a les 10:23 parem a esmorzar. A les 10:55 mamprenem la pujada al Penya Roja. A les 11:30 en un replanell es fem la ineludible Foto de Grupo. Allà mateix es tornen a dividir el Grup A I B, l’A cap a l’ascensió els 480m del cim del Penya Roja i el B torna arrere un tram per continuar per pista de muntanya cap a Estivella.

Són  11:45 quan el grup A fa cim i troba una vista magnífica de la vall del Palància en direcció nord. Tot seguit baixem en eixa direcció en camí molt costerut a trobar el Camí del Pla. Aquest camí, quan el trobem ja és en direcció est que no deixarem planejant, planejant fins arribar a Estivella on el grup A entra a les 14:00 segons l’horari previst i el grup B una miqueta abans.

Espere, ja que no m’he pogut quedar a dinar, que el àgape al restaurant El Reino haja anat tant bé com la resta d’aquesta magnífica excursió de 16.5 kms., brillant visibilitat i força calor, que ens han facilitat els Coneixedors de la Ruta, Santiago Vandellós, Joaquin Fernandes I Fernando Garcia als qui des d’ací s’agraeix la seua dedicació.

AGN