Descarrégat el track

La ruta de hui l’ha preparada i guiada molt bé Pepe H. Calvo, amb la col·laboració de Vicent Ibáñez i de Paco Castelló en el restaurant.

La primera ruta de juny ha sigut pel Parc Natural de la Serra d’Espadà, una circular des d’Almedíjar. Han assistit cinquanta-huit senderistes.

De camí en l’autobús, Pepe ha explicat la ruta i les alternatives. També ha repartit uns mapes i gràfics molt treballats.

Comencem a caminar des del poble a les 8.25 h. Pepe ha marcat una font pública que serà molt útil a la tornada.

Sense eixir del tot del poble, al passar el carrer sobre el barranc de la Folquía, hem d’improvisar per l’esquerra perquè un camió d’unes obres impedeix anar per un tros de calçada romana. Estem seguint les marques del PR 63.5.

Seguim camí avant, al costat esquerre del barranc de la Folquía. Deixem el camí per l’esquerra a les 8.55 h, per una senda ben empedrada. Prompte la senda passa a la dreta del barranc per un tram en trinxera. Tota esta zona de pujada és a l’ombra. Més avant, el sol apareix. Ve un tramet en ziga-zaga. Apareixem a les 10 h en un encreuament de camins, al costat del collado d’Algimia. Hem entrat en el terme de Vall de Almonacid. Allí s’abandona el PR-CV 63.5. Parem mitja hora a esmorzar. Com que és om Pepe ha previst fer la divisió d’alternatives, en acabar la parada, foto de grup.

Els de la B giren pel camí de l’esquerra, camí d’Algimia de Almonacid avall. Passen per la zona de les sureres monumentals i la basseta. Es desvien per la senda que puja a les ruïnes del castell de la Rodana, des d’on hi ha una vista molt bona sobre el poble.

Tornen al camí i completen la baixada a Almedíjar.

Ara, els de l’A. Des del punt de l’esmorzar, a les 10.30 h, continuen pujant per la pista d’Almedíjar. A les 10.52 h, abandonem la pista, fent una bona pujada per una senda, estreta, però definida. Arriben a les 11.05 h a l’alt de Panarroy, de 931 m, punt més alt del dia. Seguint la cresta de l’alt i a una cota de 924 m (11.25 h), acaben en una magnífica talaia sobre la vall del Palància, la serra Calderona, la serra del Toro i moltes muntanyes i pobles més.

Tornem cresta arrere, baixem per la senda estreta, arribant a la pista d’Almedíjar.

Allí, a l’esquerra, tornem al punt de l’esmorzar. Fem el mateix recorregut que l’alternativa B a la tornada. No fer la circular al Cascalbar, sureres monumentals i basseta, visita al castell de la Rodana i acabar a Almedíjar a les 13.40 h.

Anem a dinar al restaurant Asador Aguilar de Sogorb, després de que l’autobús haja fet les filigranes de rigor per a passar Castelnovo.

Joaquín F. Pedrón i Fernando Martí obsequien a bombons, aiguardent, pacharan i mistela pels seus corresponents 4000 km

Josep Requena