Descarregat el track

Interessant proposta senderista que han organitzat els coneixedors de la ruta Arturo Calaforra, Paco Castelló, Manolo Fernández Feijoo i Joan Romero que tanca els curs 2021/22 i que combina cultura, naturalesa i el patrimoni hidrològic que podem trobar a la vora del riu Tuéjar.

Comencem l’eixida en la Plaça Major de Chelva. Caminem pels estrets carrers d’aquesta bonica població,  en sentit descendent, passant per la Església de La nostra Senyora dels Àngels, per algunes fonts en sentit descendent i pel barri jueu del Azoque. Arribem a una àrea recreativa, a la vora del riu Tuéjar.

Caminem ara per una senda ampla, ombrívola i agradable, acompanyant el descens del Tuéjar que per ací li diuen Riu de Chelva. Prenem el marge esquerre, passant per l’arc d’un pont singular. Es fa molt relaxant passejar per aquest bell bosc de ribera, on magistrals eucaliptus, xops, lledoners, ens donen la benvinguda al clam de l’aigua viatgera.

Tornem i  després superem un xicotet repetjó seguim la senda en curt ascens fins a un privilegiat mirador on, sense cap dubte, es contempla la imatge més bonica de la població de Chelva. Iniciem el descens cap a la fàbrica de llum, antiga central energètica que proveïa a la zona de fluid elèctric. Una vegada visitades les ruïnes de la instal·lació tornem a la senda fluvial. Poc després esmorzem per agafar forces i socialitzar amb els companys senderistes.

Prenem la senda de nou al costat del riu i  més avant en sentit ascendent  trobem la xicoteta “platja” de Chelva, lloc en el qual el llit del riu eixampla i que un grup es queda per banyar-se, recuperant-se de la calor gaudint de la natura i del paisatge.

L’altre grup continua pel camí, deixem la “platja” i ascendim per una escala, fins al pas de “Olinches”, un túnel que va servir de conducció de l’aigua des de la presa fins a la fàbrica de llum que hi ha més a baix. El túnel, d’una mica més de 100 metres de longitud, dona pas al Salt de “Olinches” que alimentava d’energia la fàbrica de llum.

Després de la visita al Salt de Olinches, refem els nostres passos i tornem on estan els nostres companys i es canviem per refrescar-se en el riu amb aigua fresqueta i cristal·lina.

Una vegada recuperats iniciem l’última etapa amb una forteta pujada, creuem el barri del Raval, de tall mudèjar, i els barris cristians, construïts més tard.  Visitem la Ermita de Santa Cruz, un dels monuments religiosos més emblemàtics. Va ser construïda sobre l’antiga mesquita de “Benaeça”, del segle XIV, però, a diferència del realitzat en altres ocasions, es va mantindre la seua estructura interna original. Estem en “Benacacira”  barri àrab, antiga medina musulmana de Chelva.

A continuació seguim pels carrers de la població i alguns cauen en la temptació de refrescar-se amb una cervesa i altres seguim en direcció on està aparcat l’autobús i abans es trobem a Rafa Sáez, Ximo Gómez, Ramón Campos, Eugenio Alcaraz, Jaime Lorente, Carlos Polo, Pepe Monedero, José Luis Higón…, que estan refrescant-se en el safareig del Raval de Chelva. Cosa que fem per anar al dinar després d’haver caminat 13,5 km amb un desnivell acumulat d’uns 420 metres.

Per culminar la jornada i el curs  es dirigim en el Autobús López a Chulilla per dinar en el Restaurant Las Bodegas una estupenda elecció organitzada i reservada per Arturo Calaforra. Al àgape i a l’acte de germanor acudeixen altres companys senderistes que no han pogut fer la ruta per diverses circumstàncies i que agraïm de tot cor la seua participació.

En el moment dels cafès…, es fa la entrega dels Premis del Curs que ens anima a millorar, a saber:

RECONEIXEMENTS I PREMIS CURS 2021/22

Kilòmetres

8.000 km: Elías Rallo i Paco Castelló

6.000 km: Manolo Fdez. Feijoo

5.000 km: Paco Yáñez y Santiago Vandellós

4.000 km: Prudencio Lara y Pablo Flández

2.000 km: Javier Mir, Ricardo Valera, Paco Bonmatí

1.000 km: Vicente Llopis

25 miles: José Luis Higón

Premis Assiduïtat

1º Paco Bonmatí

2º Félix Torres

3º Vicente Llopis

Nota 10 amb premi rebut

Toni Pastor, Gregorio y Ricardo Mir.

Aniversari 80 anys

Rafa Gimeno.

Reconeixement per dedicació al grup senderista Telefònica

Pepe Monedero

In Memoriam

Manolo Tórtola. (Pel·lícula realitzada per Elías Rallo).

Agraïment i Record

A Fernando Beltrán el nostre fundador i gran senderista

Bon estiu i a cuidar-se per retrobar-nos a setembre.

Rafael Cortés Gosálbez.